Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BIZLife istraživanje: Ekonomski rat Beograda i Prištine

    Pitanje imovine na Kosovu i Metohiji, pa i toga čija je ’Trepča’, bi, prema mišljenju srpskog premijera Aleksandra Vučića, trebalo da se nađe na pregovaračkom stolu 9. februara u Briselu. Međutim, kosovski premijer Isa Mustafa je izričit da se o tome u Briselu neće razgovarati, jer je Trepča u svojini Kosova.

    Nedavno odustajanje vlasti u Prištini od spornog zakona kojim bi preuzeli vlasništvo nad kombinatom ’Trepča’ donelo je kratki predah u razmišljanju kako rešiti pitanje imovine srpskih preduzeća na Kosovu i Metohiji.

    Procena je da srpske državne institucije na Kosovu i Metohiji imaju imovinu vrednu oko 220 milijardi dolara. Tolika je ukupna vrednost nepokretnosti na koje pravo polaže država Srbija, njena privredna i javna preduzeća. Od navedene sume, samo vrednost privatne imovine više od 30.000 srpskih porodica, koje su proterane po dolasku međunarodnih trupa 1999. godine, iznosi najmanje četiri milijarde dolara.

    Prema evidenciji Privredne komore Srbije, koja nije konačna, preduzeća iz centralne Srbije i Vojvodine raspolažu velikim brojem poslovnih objekata i imovinom na Kosovu i Metohiji, koja im se otima u nezakonitoj privatizaciji koju od 2002. godine sprovodi UNMIK.

    Na svaku novu vest da vlast u Prištini namerava da 'utopi' još nešto što joj ne pripada, a nalazi se na teritoriji koju kontroliše, usledila bi uobičajena rečenica nekog zvaničnika u Beogradu: „Srbija će se boriti za svoja prava i svoje vlasništvo na Kosmetu.”

    Ceo tekst pričitajte u najnovjem broju BIZLife magazina

    Foto: Beta/AP, Visar Kryeziu

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE