Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BSN: Zakon izazvao kolaps privrede

    Mreža za poslovnu podršku (BSN) upozorila je da će primena Zakona o računovodstvu izazvati kolaps privrede, apelujući na premijera Aleksandra Vučića i ministra finansija Dušana Vujovića da suspenduju primenu tog zakona.

    BSN je apelovala da se suspenduje primena Zakona o računovodstvu i svim privrednim subjektima i drugim pravnim licima dopusti da završni račun za 2014. godinu predaju po istim propisima kao u 2013, čime bi se, kako navede, izbegao kolaps privrede.

    "Prvi put nakon skoro 50 godina, 374.000 preduzeća, preduzetnika, udruženja i drugih pravnih lica u Srbiji zbog lošeg Zakona o računovodstvu ne mogu da predaju završne finansijske izveštaje i na regularan način završe prethodnu poslovnu godinu", saopštila je ta nevladina organizacija.

    U BSN navode da je, iako je Agencija za privredne registre odložila za mesec dana predaju završnih finansijskih izveštaja, "već sada izvesno da izveštaji neće moći da budu predati ni posle tog roka, jer je Zakon o računovodstvu, donet 2013, i sedam njegovih podzakonskih akata nemoguće primeniti u praksi".

    Mreža podseća da je u saradnji sa Savezom računovođa i revizora Srbije i najvećim nemačkim investitorima u Srbiji u oktobru prošle godine upozorila da zbog Zakona o računovodstvu, koji je donet na osnovu ukinutih direktiva EU i suprotno Međunarodnim računovodstvenim standardima, preti kolaps u privrednom sistemu zemlje, ali predstavnici Ministarstva finansija koji su taj zakon doneli tada nisu reagovali.

    Iz organizacije navode da im se poslednjih nekoliko nedelja više stotina preduzeća i preduzetnika, njihove računovođe, javljalo sa žalbama da su troškovi primene novog Zakona ogromni, da je zakon neprimenjiv i da ne znaju kako će zatvoriti svoje i poslovne knjige svojih klijenata za 2014. godinu.

    "Za ovaj svojevrsni privredni kolaps odgovorni su činovnici u Ministarstvu finansija koji su u toku pisanja novog Zakona o računovodstvu uporno odbijali da uvaže apele profesionalnih organizacija računovođa da se takav zakon ne donosi, jer je preskup za posrnulu privredu, prebirokratizovan i neprimenljiv", piše u saopštenju.

    Iz BSN ističu da su posledice uvođenja tog zakona troškovi privrede od 250 miliona evra. Dodaje se da su finansijski izveštaji preobimni, tri puta veći nego pre, da unose dodatnu nesigurnost u poslovanje, a očekuje se da će poskupeti i bankarske kredite privredi.

    Prema oceni BSN Zakon o računovodstvu omogućava lažno prikazivanje rezultata poslovanja, a otežava i poslovanje stranim kompanijama čiji su direktori strana lica.

    "Generalna posledica ovakvog Zakona o računovodstvu će biti pad Srbije na Doing Business listama Svetske banke i usporavanje dolaska stranih investitora", piše u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE