Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od MMF novih 17,5 milijardi dolara za Ukrajinu

    Međunarodni monetarni fond dogovorio je s Ukrajinom novi paket pomoći u vrednosti od 17,5 milijardi dolara koji bi mogao da poraste i na 40 milijardi u naredne četiri godine, uz pomoć drugih kreditora.

    Ukrajina je zasad dobila 4,6 milijardi dolara u okviru paketa od 17 milijardi koji je dogovorila s MMF prošle godine, ali je taj program u teškoćama pošto je razorni rat na istoku Ukrajine opustošio njenu ekonomiju.

    Suočena s bankrotom, Ukrajina je prošlog meseca tražila od MMF da zameni taj program s novim koji bi vratio poverenje u njene finansije.

    Direktorka MMF Christine Lagarde rekla je da je "novi program nudi važnu priliku Ukrajini da pokrene ekonomiju u ključnom trenutku istorije te zemlje".

    Program je najavljen nešto pre nego što su lideri Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke posle maratonskih razgovora objavili mirovni sporazum za istok Ukrajine.

    Četvorogodišnjii paket pomoći podržaće hitnu ekonomsku stabilizaciju u Ukrajini, ali i postaviti hrabru politiku reformi s ciljem da se obnovi snažan rast na srednji rok i poboljša standard života, rekla je Lagarde. Ona je rekla da će pomoć MMF podržati i druge međunarodne institucije.

    "Od različitih izvora zajedno, procenjuje se da će ukupni finansijski paket biti oko 40 milijardi dolara", rekla je direktorka MMF novinarima.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE