Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako postati čovek: 16 odličnih knjiga koje vas tome uče

    Na temu odrastanja, sazrevanja i života uopšte, snimljeni su mnogi filmovi i napisane su mnoge knjige. Neki od njih se svrstavaju u prosečne priča, odnosno lagana štiva, dok neki nose jake, poučne poruke koje vam mogu pomoći pri izgradnji svoje ličnosti i postizanju jednog velikog cilja, koji se ogleda u odgovaru na pitanje – Kako postati čovek?

    Bussines Insider je odabrao 16 knjiga koje govore o odrastanju, o tome šta znači postati čovek, kako živeti, kako biti lider i kako se nositi sa životnim krizama:

    1. Zen i umetnost održavanja motocikla, Robert M. Pirsig

    Suština je ’kako živeti život’, a autor sugeriše da nije važno šta osoba radi, važno je da to radi brižno i bez eksternih distrakcija.

    2. Sve se raspada, Chinua Achebe

    Vođa plemena Okonkwo u Nigeriji, bavi se pitanjem šta znači biti čovek, dok postepeno pravi pomak od tradicije do modernosti.

    3. Siddhartha, Hermann Hesse

    Klasična priča o samootkrivanju, prosvetljenju i razumevanju sebe. Trenutke kada je čovek sam, autor je naznačio kao besmislene.

    4. Noć, Elie Wiesel

    Wiesel piše o svom iskustvu u logorima Aušvic i Buhenvald, i svojoj borbi da održi veru u trenucima apsolutne brutalnosti. 

    5. Put između dva dvorca, Naguib Mahfouz

    Radnja romana se odvija u Egiptu, neposredno pre revolucije 1919. godine. Egipatski nobelovac Mahfouz opisuje svakodnevni život jedne porodice u kojoj žena i deca trpe nasilje supruga, odnosno oca.

    6. Očevi i deca, Ivan Turgenev

    Knjiga detaljno opisuje odnose liberalnih studenata i očeva ’starog kova’.

    7. Braća Karamazovi, Fyodor Dostoevsky

    Dostoevsky, preko života četiri brata, preispituje moral, slobodnu volju, zakon i nauku.

    8. Odiseja, Homer

    Odisej se vraća kući nakon 20 godina, i mora da povrati dve stvari: svoju porodicu i svoje kraljevstvo.

    9. Vladalac, Niccolo Machiavelli

    U ovoj priči iz 16. veka, Machiavelli navodi da je bolje da te se plaše, nego da te vole. Stotinama godina kasnije, mnogi lideri i dalje nisu otkrili da li je ovo zapažanje tačno ili nije.

    10. Julije Cezar, William Shakespeare

    Glavni likovi, Cezar i Brut, suočavaju se sa kompleksnim pitanjima poput slobodne volje, javnog života naspram privatnog, kao i da li je bitnije prijateljstvo ili ambicija.

    11. Umeće ratovanja, Sun Tzu

    Sun Tzu smatra da iako ljudi treba da nastoje da izbegnu rat, on je nužno zlo. Preispituje važnost strateške pozicije i detaljno opisuje ratne taktike. Zanimljivo je da mnogi od njegovih principa mogu da se primene u poslovnom svetu.

    12. The Bully Pulpit, Doris Kearns Goodwin

    Knjiga beleži prvu deceniju progresivne ere – turbulentno vreme puno reformi i promena, kroz opis prijateljstva između Theodorea Roosevelta i Williama Howarda  Tafta.

    13. Za kim zvona zvone, Ernest Hemingway

    Hemingway istražuje vrednosti ljudskog života i strahote koje donosi rat.

    14. Na zapadu ništa novo, Erich Maria Remarque

    Remarque piše o tome kako se vojnici zaista osećaju u ratnoj zoni – prilikom surovih borbi, odvojeni od civilnog života.

    15. Sevastopoljske i druge pripovetke, Leo Tolstoy

    Kratke priče koje govore o tome kakav je život zaista bio tokom Krimskog rata.

    16. Teret koji su nosili, Tim O'Brien

    'Teret koji su nosili' je zbirka 22 kratke priče, u kojim O'Brien pripoveda o ratu, slobodi, hrabrosti, strahu i žudnju. Iako je izdata 1990, već se tretira kao klasik američke književnosti.
     

     

    Foto: whytoread

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE