Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Signal MMF da smo na dobrom putu`

    Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija biti pouzdan partner Međunarodnom monetarnom fondu u sprovođenju aranžmana iz predostrožnosti koji je, kako je rekao, jasan signal da je Srbija na dobrom putu.

    Vučić je na otvorenoj, 100. sednici Vlade Srbije kazao da je MMF potvrdom aranžmana sa Srbijom dao jasan signal da je Srbija "na dobrom i sigurnom putu", ali predstoji težak rad da se ispuni ono što je dogovoreno sa MMF.

    Vučić je zahvalio ministru finansija Dušanu Vujoviću koji je, kako je rekao, uložio ogroman rad da se dogovori aranžman sa MMF, ali i prethodnom ministru Lazaru Krstiću koji je insistirao na većoj finansijskoj disciplini i važnosti sporazuma .

    "Veoma je važno da svima javno poručimo da ćemo u sprovođenju programa sa MMF biti pouzdan partner. To ne radimo zarad međunarodnih organizacija i institucija, već zbog nas, da postavimo osnove za zdravu ekonomiju", rekao je Vučić.

    On je istakao da će narednih godina javni dug Srbije, što je i dogovoreno sa MMF, biti u opadajućem trendu, a budžetski deficit iznositi tri do 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, kao i da će naredna vlada naslediti značajno manju stopu nezaposlenosti.

    "Ovo pokazuje da smo u eri lakih rešenja u regionu, Evropi i svetu, izabrali teži put koji priznaju sve ozbiljne zemlje, sve organizacije i institucije", rekao je Vučić.

    Kako je dodao, za Srbiju je najavažnije da obezbedi industrijski i poljoprivredni pozitivan rast i da se nada da će ove godine budžetski deficit biti manji od planiranih 4,75 odsto BDP. Pohvalio je i Narodnu banku Srbije koja obezbeđuje stabilnost deviznog kursa.

    Izvršni odbor MMF odobrio je u ponedeljak Srbiji trogodišnji stend baj aranžman vredan oko 1,2 milijarde evra.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE