Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Ne bavimo se prognozama koliki će biti evro`

    Nama su najvažnije promene makroekonomskih pokazatelja koji opredeljuju dugoročnu stabilnost kursa, kaže guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, dodajući da se ne bavi prognozama koliki će kurs evra biti do kraja godine.

    Aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom pozitivno će uticati na sliku Srbije u očima investitora, a mere Evropske centralne banke bi mogle pozitivno da se odraze na mogućnosti eksternog finansiranja, ali i plasman naših proizvoda u EU, kaže Jorgovanka Tabaković u intervjuu za Novosti.

    "Za nas su, naravno, najbitnije promene fundamentalnih makroekonomskih pokazatelja koji opredeljuju dugoročnu stabilnost kursa."

    Prema njenim rečima, značajno je da se u ovoj godini očekuje znatno niži deficit platnog bilansa, kao rezultat povećanja konkurentnosti domaće privrede, očekivano nižih izdataka za nabavku nafte i manjeg uvoza zbog reaktiviranja kapaciteta u elektroprivredi.

    Popravljanje platnobilansne pozicije, čemu doprinosi i fiskalna konsolidacija, osnov su održive stabilnosti kursa dinara, objašnjava guvernerka, ali ne može da kaže kako će se tačno taj kurs kretati.

    "Ne bavimo se prognozama koliki će kurs evra biti do kraja godine, ali možemo da govorimo o tendencijama koje očekujemo na osnovu makroekonomskih kretanja."

    Naravno, dodaje ona, uvek su mogući pozitivni i negativni šokovi, kao rezultat nepredvidivih i promenljivih kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu, koji mogu da dovedu do kratkoročnih oscilacija.

    NBS, kako ističe, ni tada ne sedi skrštenih ruku, svojim intervencijama, prodajom i kupovinom deviza, obezbeđuje da te oscilacije budu što manje.

    Govoreći o predlogu NBS za rešenje problema građana zaduženih u"švajcarcima", guvernerku ne bi iznenadilo da rešenjima ne budu zadovoljni ni banke koje će snositi deo finansijskog tereta zbog rasta kursa franka, ni klijenti.

    Donete mere su najoptimalnija alternativa sadašnjoj situaciji, a NBS će se sada posebno angažovati na praćenju sprovođenja ovih mera i banke koje ih se ne budu pridržavale biće sankcionisane, zaključila je Jorgovanka Tabaković.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE