Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srednjoškolci rešili problem parkiranja u gradu

    Aplikacija za lakše pronalaženje parkinga uz pomoć senzora koji bi detektovali prazna mesta, ideja je koja je osvojila prvo mesto na nacionalnom finalu takmičenja Poslovni izazov održanom u petak u Beogradu.

    Takmičenje je okupilo 60 učenika iz 50 srednjih škola iz cele Srbije koji su pobedili na regionalnim takmičenjima realizovanim u novembru i decembru prošle godine. Pobedu je odneo tim koga su činili Irena iz Gimnazije u Prokuplju, Stefan iz Elektrotehničke škole u Gornjem Milanovcu, Tamara iz Ekonomske škole u Leskovcu i Marko iz Druge ekonomske u Beogradu.

    “Nismo mislili o aplikaciji toliko koliko smo želeli da prvenstveno rešimo problem parkiranja u gradu. Iako smo se tek juče upoznali, super smo funkcionisali kao tim i zajednički smo razvili ceo biznis plan za našu ideju”, izjavila je Tamara Cvetković, članica pobedničkog tima.

    Organizacija Dostignuća mladih u Srbiji već šest godina realizuje takmičenja “Poslovni izazov” u gradovima širom Srbije. Ove godine, članovi tri prvoplasirana tima sa regionalnih takmičenja održanih u Leskovcu, Čačku, Novom Sadu i Beogradu učestvovali su u nacionalnom finalu.

    “Osnovni cilj Poslovnog izazova je da motiviše učenike da upotrebe svoje veštine na inovativan način i pokažu svoj preduzetnički duh kako bi bili spremni za suočavanje sa realnim poslovnim situacijama ”, rekao je Darko Radičanin, izvršni direktor Dostignuća mladih u Srbiji.

    U četvrtak je učenicima dat “izazov” da osmisle napredno i inovativno rešenje koje će stanovnicima Beograda olakšati i ulepšati život u velikom gradu. U petak su svoje biznis planove i prezentacije predstavili stručnom žiriju koga su činili Miroslava Tešin Popović (Telekom Srbija), Aleksandar Gračanac (Privredna komora Srbije), Milana Petković (SAGA), Marko Velbl (BASF) i Vladimir Đorđević (B92).

    “Organizacija Dostignuća mladih u Srbiji ima važnu ulogu u razvijanju kritičkog mišljenja, komunikacijskih veština i sposobnosti timskog rada kod više od 11 000 učenika godišnje. Inovativna poslovna rešenja koja su timovi predstavili danas jasno pokazuju da će ovi učenici značajno doprineti Srbiji kao budući zaposleni i preduzetnici”, rekla je Suzan Kutor, direktor Kancelarije za ekonomski razvoj USAID-a .

    Takmičenje Poslovni izazov realizovala je organizacija Dostignuća mladih koja je deo globalnog programa Junior Achievement, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj, Telekom Srbija, SAGA i BASF. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE