Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    I domaće firme mogu na tender za pametna brojila

    Elektroprivreda Srbije omogućila je domaćim proizvođacima brojila da kao proizvođači učestvuju na tenderu za "pametna brojila".

    Načinjen je prvi korak od strane EPS i omogućeno je domaćim kompanijama da učestvuju kao proizvođači. Ovaj uslov je izmenjen 45 dana nakon objave tendera za "pametna brojila", saopšeno je Tanjugu u Grupaciji proizvođača opreme za merenje električne energije, a prenose Novosti.

    Od proizvođača se traži da je godišnje isporučivao minimum 250.000 brojila i sada je potrebno da proizvođači daju pismenu potvrdu da su u mogućnosti da proizvedu tu količinu brojila na godišnjem nivou.

    Da bi domaći proizvođači bili u ravnopravnom položaju sa drugim učesnicima na tenderu, potrebno je da se rok za predaju dokumentacije produži za 45 dana, ističu domaći proizvođači.

    Najvažniji korak EPS, kako su naveli, bi bio kada bi omogućili domaćim proizvođačima da učestvuju na tenderu i kao ponuđači (kumulativnim računanjem referenci) jer bi tako pored svih nabrojanih prednosti i ušteda za državu, domaći proizvođači mogli da steknu reference za buduće poslove kako u zemlji tako i u inostranstvu.

    Posao zamene i ugradnje takozvanih "pametnih brojila" u Srbiji je vredan oko 500 miliona evra. Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila je kredit EPS od 80 miliona evra za prvu nabavku.

    Grupacija proizvođača opreme za merenje električne energije, organizovana pri Privrednoj komori Srbije, predstavlja 11 domaćih proizvodnih kompanija sa vise od 600 zaposlenih, 20 miliona evra prihoda godišnje, raspoređenih po celoj Srbiji, od Niša i Bora do Bačke Palanke.

    Domaći proizvođači navode da prave kompletan sistem za merenje električne energije, ne samo "pametna brojila". Ova grupacija ističe da može da iznese kompletan posao masovne implementacije pametnog merenja u Srbiji i da uporedo izvozi.

    Na tenderu za uvođenje sistema pametnog merenja, koji je u toku, traženo je da ponuđač u poslednjih pet godina ima ukupan promet od 75 miliona evra i da raspolaže sredstvima od 25 miliona evra i iskustvo jednog realizovanog ugovora slične namene u vrednosti od 45 miliona evra, što domaći proizvođači nisu mogli ispuniti.

    Domaći proizvođači brojila ističu da bi izbor domaćih kompanija za nosioce posla Srbiji doneo 1.500 novih radnih mesta, posao ekvivalentan direktnoj stranoj investiciji od 350 miliona evra i veliki izvozni potencijal.

    Povoljnosti angažovanja domaćih proizvođača su, kako navode, uštede, niža cena, izmirenje obaveza prema državi, punjenje budžeta, plaćanje ekološke takse, zaposlenost radnika, a dobar deo novca bi ostao u Srbiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE