Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sledi pad rata kredita i povrat novca

    Banke će, smanjenjem glavnice duga i novim planom otplate, morati da se odreknu zarade od ekstra kamata na kredite u evrima i švajcarskim francima.

    Građani koji su devizno zaduženi, a banke im nisu godinama umanjivale kamate u skladu sa kretanjima na svetskom tržištu kapitala, mogu da očekuju povraćaj novca, pišu Novosti.

    Centralna banka je, poršlonedeljnom odlukom, po prvi put zapretila bankarima da će biti kažnjeni ukoliko ne nadomeste štetu koju su klijentima napravili neosnovanom zaradom na kamatnim stopama na zajmove vezane za strane valute, odnosno evre i švajcarce.

    Na udaru NBS naći će se ne samo one banke koje su ovako zarađivale na klijentima posle 5. decembra 2011. godine, od kada se primenjuje Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, već i pre tog datuma. Jer, odluka NBS se odnosi na svaki devizni kredit.

    Novac koji su banke prisvojile od klijenata kroz neosnovano podizanje kamatnih stopa neće biti isplaćen dužnicima "na ruke", već će im za toliko biti smanjena glavnica duga, a ostatak rata prilagođen novom planu otplate.

    Nikakav poseban zahtev klijenti ne moraju da podnose banci, jer je to isključivo njena obaveza. Banke koje to ne urade, moraće ovakve zajmove da klasifikuju kao teško naplative, što bankarima znatno povećava troškove.

    Još jedan propis ide naruku zaduženima u evrima i francima. Po osnovu usvojenih izmena Zakona o zaštiti korisnika, klijentima će biti omogućeno da zajmove otplaćuju po vrsti kursa po kojem im je kredit i odobren i pre decembra 2011. godine.

    Kome je banka pustila kredit po nižem, kupovnom kursu, mora po takvom kursu od 27. marta i da mu zaračunava rate. A razlika nije zanemarljiva. Kod pojedinih banaka između kupovnog i prodajnog kursa razlika je i po pet-šest dinara za jedan evro, odnosno do 10 dinara za jedan franak.

    Tako bi na svakih 100 evra rate, ovakav klijent ubuduće štedeo po 500, 600 dinara, a na svakih 100 franaka i do hiljadu dinara. Ovom odredbom nije predviđen bilo kakav povraćaj novca klijentima za prethodni period.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE