Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Optimizam srpskih finansijskih direktora

    Prema istraživanju revizorsko-konsultantske kuće Deloitte, 61 odsto finansijskih direktora iz Srbije sa optimizmom gleda na finansijsku perspektivu svojih preduzeća.

    Istraživenje stavova finansijskih direktora u Srednjoj Evropi koje je sproveo Deloitte, pokazalo je i da 29 odsto finasijskih direktora iz Srbije smatra da se situacija neće promeniti.

    Od anketiranih preduzeća u Srbiji, 55 odsto ocenilo je opšti stepen finansijske i ekonomske neizvesnosti kao visok ili viši od uobičajenog.

    Anketa je pokazala da 84 odsto anketiranih finansijskih direktora iz Srbije smatra da ovo nije dobar trenutak za preuzimanje većih rizika po bilanse preduzeća, i da 43 odsto planira da smanji zaduženost, dok svega šest odsto planira da ga poveća.

    "Čak 59 odsto finansijskih direktora očekuje rast broja nezaposlenih, a 33 odsto ne očekuje nikakve promene", piše u saopštenju Deloittea.

    Anketa je pokazala da 40 odsto ispitanika smatra da će se sposobnost preduzeća da servisiraju svoj dug poboljšati u naredne tri godine, dok 58 odsto smatra da se ništa neće promeniti, a samo dva odsto veruje da će ta sposobnost opasti.

    Anketirani direktori kao ključne zadatake vide poboljšanje likvidnosti, restrukturiranje preduzeća, rast prihoda na postojećim i novim tržištima, smanjenje direktnih troškova.

    Najmanje će se baviti novim investicijama, jer ne žele da preuzimaju rizike, već da poboljšaju operativnu efikasnost i produktivnost.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE