Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    JP već uplaćuju profit u budžet, Telekom prednjači

    Odluka Vlade Srbije da javna preduzeća koja dobro posluju više učestvuju u punjenju državne kase daje prve rezultate, pošto su neka od njih već počela da uplaćuju veći deo dobiti iz 2014. godine.

    Polovinu planirane sume, od 15,3 milijarde dinara, koja bi trebalo da se slije u budžet, već je uplatio Telekom. Njihov bonus od 7,6 milijardi dinara je i glavni "krivac" za pozitivan rezultat kada se sravne računi za prvi mesec ove godine.

    U januaru je, zahvaljujući ovoj kompaniji i uštedi na platama i penzijama, ostvaren suficit od 13,6 milijardi dinara, pišu Novosti.

    U Vladi Srbije napominju da je Aerodrom Nikola Tesla izbrojao 600,7 miliona dinara iz dobiti za 2014. godinu.

    Tu međudividendu smo već uplatili, a pošto smo ostvarili najveći profit u istoriji Aerodroma od 3,2 milijarde dinara, u budžet ćemo do leta uplatiti još 850 miliona dinara, kaže za Novosti v. d. direktora Aerodroma Saša Vlaisavljević.

    JP Elektromreža Srbije planira da uplati više od 5 milijardi dinara, a u Nemanjinoj 11 kažu da je više nego ikad u državnu kasu dalo i preduzeće namenske industrije Jugoimport SDPR.

    Do sada su javna preduzeća koja su godinu završila sa profitom imala obavezu da polovinu te dobiti uplate u budžet. Po novom zaključku Vlade preporuka je da uplate 70 odsto ostvarene dobiti.

    Ovo pravilo je počelo da važi poslednjih meseci prošle godine, taman kada su za naplatu dospevali profiti javnih preduzeća ostvareni tokom 2013. godine. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE