Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Britanija prodala udeo u Eurostaru

    Britanske vlasti pristale su da prodaju svojih 40 odsto udela u železničkoj kompaniji Eurostar za 585 miliona funti, odnosno 899,79 miliona dolara.

    Britanska vlada objavila je u sporazum o prodaji udela u kompaniji koja železnicom povezuje Britaniju i kontinentalnu Evropu, a kupac je konzorcijum koji čine kanadski javni penzioni fond Caisse de Depot du Placement du Quebec (CDPQ) i britanska firma za upravljanje imovinom Hermes.

    Institucionalni investitori poput penzionih fondova i osiguravača sve više ulažu u infrastrukturne projekte, pritisnuti niskim kamatnim stopama na globalnom nivou.

    Takve investicije donose velike prinose i odgovaraju dugoročnim strategijama penzionih fondova, međutim nedostatak atraktivnih investicionih programa podiže cene ovakvih ulaganja.

    Tako je britanski ministar finansija George Osborne ocenio da je postignuta cena za 40 odsto udela u Eurostatu "premašila očekivanja". Prema procenama britanske vlade, očekivala se cena od 325 miliona funti.

    Ta prodaja je deonacionalnog plana za prikupljanje 20 milijardi funti od prodaje javne imovine za podmirenje britanskih nacionalnih dugova i uravnoteženje budžeta.  Ministarstvo finansija očekuje da će posao biti zaključen do drugog tromesečja tekuće godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE