Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Nemamo strategiju, rasipamo se, ali smo toga svesni`

    Potpredsednica Vlade Kori Udovički kaže da Srbija nema razvojnu strategiju, ali da u Vladi postoji svest da je takav plan neophodan. Uskoro o višku zaposlenih u državnoj upravi.

    Srbiji ne treba naručena strategija, jer to i nije istinska vizija. "Vizije se ne naručuju", poručila je Udovički drugog dana Kopaonik biznis foruma, posvećenog Nacionalnoj strategiji ekonomskog i socijalnog razvoja Srbije od 2015. do 2030. godine.

    Srbiji je potreban jasan plan, rekla je potpredsednica Vlade, kako bi postala stabilna i pouzdana investiciona destinacija, posebno što je u "potištenom globalnom privrednom ambijentu teško privući kapital".

    "Zato moramo veći deo posla da uradimo sami kako bismo obezbedili dotok kapitala, kako bismo iz svakog uloženog evra ili dinara izvukli maksimum", rekla je Udovički, dodajući da je na razvojnom planu počelo da se radi, ali je, kako je istakla, za to potrebno vreme.

    Ona je poručila da Srbija sebi ne sme više da dozvoli rasipanje, i da započinje projekte koje ne završava. Ilustrujući takav stav, ona je rekla da je neshvatljivo što se kod nas rade deonice auto-puta koje nisu povezane, što nikome nije od koristi.

    Ministarka državne uprave i lokalne samouprave je izjavila da će uskoro biti precizirano koliki je višak zaposlenih u svim delovima državne uprave.

    "Tek sada znamo gde su najveće neracionalnosti, ali je red da prvo lekar saopšti bolesniku od čega boluje, pa da tek onda on o tome čita u novinama", rekla je Udovički na panelu o racionalizaciji državne uprave i strategije ekonomskog razvoja.

    Ona je navela da se zajedno sa Svetskom bankom priprema program racionalizacije državne uprave, ističući da je uređenje države dugotrajan proces i da je važno da se on ne odlaže.

    Ministarka je dodala da su u tranzicionom peridodu u Srbiji nastale mnoge agencije koje su u to vreme odgovarale potrebama, ali su bile "izrasline na urušenom sistemu".

    Udovički je navela da konsultantska agencija bivšeg britanskog premijera Tonnyja Blaira pomaže Vladi Srbije da precizira prioritete i utvrdi jasne kriterijume praćenja realizacije tih prioriteta. 

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE