Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stanodavci utaje 50 miliona evra godišnje

    Svake godine stanodavci u Srbiji oštete državnu kasu za oko 50 miliona evra zbog utaje poreza na zakupninu, a izgleda da država nema dovoljno snage da se izbori sa ovim problemom.

    Prema podacima popisa iz 2011. godine, u Srbiji se izdaje oko 260.000 stanova, od čega je polovina u Beogradu. Ekonomisti misle da smanjenje poreza, na primer, na devet ili deset odsto, kao što je u Republici Srpskoj, BiH i Crnoj Gori, ne bi dalo rezultate.

    Pola miliona ljudi u Srbiji živi u iznajmljenim stanovima. Većina je pravno nezaštićena jer vlasnici ne sklapaju ugovore o zakupu, ne prijavljuju im prebivalište. Pored toga, neretko ne prijavljuju Poreskoj upravi izdavanje stana i samim tim ne plaćaju porez koji je 20 odsto od visine zakupnine.

    Za stan koji iznajmljuje za 200 evra mesečno, stanodavac bi trebalo da uplati 480 evra poreza godišnje. Previše, veruju vlasnici tih stanova.

    Predsednik Udruženja stanodavaca iz Zrenjanina Dragan Cvjetićanin kaže da je drugi razlog što stanodavci ne plaćaju porez to što dobar deo već plaća pun iznos poreza na imovinu, a treći razlog je to što zakonski nisu zaštićeni od podstanara, koji ne plaćaju kirije, ruiniraju stvari.

    "Nama se javljaju brojni podstanari koji su pokušali da prijave svog bivšeg stanodavca u Poreskoj upravi i nailazili na raznorazne prepreke odbijanja od strane uprave sa svakakvim obrazloženjima, da to njima nije u interesu", kaže Ljiljana Spasojević iz Udruženja podstanara Velegrad.

    Ni RTS od Poreske uprave nije uspeo da dobije odgovor na pitanja, između ostalih, koliko stanodavaca plaća porez, koliko država gubi od neplaćanja ove obaveze, koliko je prekršajnih prijava podneto i da li kontrolišu izdavanje stanova na dan koje donosi veliku zaradu.

    "Dva su moguća načina da se taj porez u većoj meri naplati. Jedan je bolja poreska disciplina, što izvesno nemamo, a drugi je veća kontrola."

    Ta veća kontrola se ne može u ovom trenutku obezbediti jer država nema dovoljno snage, konkretno radnika Poreske uprave, inspektora koji bi sve to mogli da sprovedu, navodi ekonomista Đerđ Pap.

    A kada inspektori prekršajni postupak ipak sprovedu, kazna za stanodavca može biti i pet puta veća od utajenog poreza.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE