Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pet znakova koji upućuju na to da je vaše prijateljstvo u nevolji

    Odnosi sa prijateljima se smatraju jednim od najvrednijih odnosa koje gradite u životu. Kada se prijateljski povežete sa nekim, i ta osoba vam u potpunosti prija i odgovora, nekako se svesno i nesvesno nadate da će to što vas veže trajati zauvek. Zdravi, kvalitetni odnosi doprinose vašem fizičkom, emotivnom i mentalnom stanju, međutim, ne bi trebalo ostajati, po svaku cenu, u onim vrstama prijateljstava koje postaju destruktivne.

    Šta je uzrok tome? Nekada je poznat, nekada ne. Ljudi se jednostavno promene, ili postanu manje osećajni, tolerantni, strpljivi. Bilo bi nerealno očekivati da pored sebe imate prijatelja koji je vaša kopija i da ga kao takvog smatarte idealnim, jer ni vi samo niste savršeni… Kao što imate razumevanja za sebe, pokušajte da ga pronađete i za druge, posebno za one koji su vam istinski važni i koje ne želite da izgubite. Ipak, postoje određeni znaci koji vam mogu pomoći da prepoznate kada je vaše prijateljstvo, možda, na izdisaju…

    Ovo je 5 znakova koji upućuju na to da vaše prijateljstvo prolazi kroz krizu:

    1. Ne dopada vam se kakva ste osoba kada ste u društvu svog određenog prijatelja

    Možda se osećate maliciozno, agresivno ili pasivno-agresivno kada ste u blizini svog prijatelja? Ili, možda, ogorčeno, kompetitivno, ljubomorno, a pritom niste takvi u blizini drugih ljudi. Kada je sve već rečeno i urađeno, verovatno je vreme da priznate da ipak istinski ne želite sve najbolje za svog prijatelja. A ako je to slučaj, šta je onda pravi temelj prijateljstva?

    2. Vaš prijatelj budi u vama loše ponašanje

    Ako osetite da pod uticajem druge osobe: mnogo pijete, mnogo više lažete, imate manje strpljenja za decu, vaša kreativnost i integritet slabe, vaš brak je u krizi, jer počinjete da na njega gledate drugim očima, niste uspešni kada je reč o ocenama ili poslu… Verovatno je vreme da počnete da razmišljate o odnosu kakav imate sa određenim prijateljem i njegovom uticaju na vaš život, navike, postupke.

    3. Prijateljstvo deluje značajno poljuljano i nestabilno

    Ovde je reč o reciprocitetu, a ravnoteža se postiže jedino podjednakim ili barem približnim uzimanjem i davanjem. I tako je u oba smera, ne samo kada ste vi u pitanju. Koliko očekujete od drugih, toliko morate biti spremni da date od sebe. Da li su to pozajmljene stvari, pokloni, pripremanje večere, pozivanje… Nije važno, važno je da postoje duboka povezanost i balans iz srca.

    4. Reči koje koristite kako biste opisali svog prijatelja – nisu baš pohvalne

    Ako često ismevate svog prijatelje, ne smejete se sa njim, već njemu iza leđa; ako se osećate superiorno i nervira vas – vreme je da se suočite sa istinom. Verovatno vam se više ne dopada i nije vam prijatno da provodite vreme sa njim/njom.

    5. Vaš prijatelj ne razume ko ste i kakvi ste zapravo

    Velika doza nerazumevanja i potcenjivanaj, nažalost, uzrokuje i prekid prijateljstva. Ova slučaj suprotan prethodno navedenom – sada ste vi meta ismevanja i nepoštovanja, što čini da se osećate loše, demotivisano , pa čak i posramljeno.

    Foto: Wikihow

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE