Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nastavlja se licitacija kada poskupljuje struja

    Ekonomisti, državnici i međunarodni faktori licitiraju o tome da li će električna energija poskupeti u aprilu ili maju, ali u celoj toj "debati" zapravo je najvažnije da će struja uskoro poskupeti za 15 odsto.

    Iako je sa Međunarodnim monetarnim fondom dogovoreno da se cena struje u aprilu poveća za 15 odsto, to se ne može očekivati pre maja, pišu Novosti, dok ministar energetike Aleksandar Antić tvrdi da struja neće poskupeti pre 15. aprila.

    Februarski dogovor sa MMF, Srbija bi već mesec dana kasnije mogla da prekrši i to u energetici. Iako smo u Pismu o namerama pristali da podignemo cenu struje za 15 odsto u aprilu, potrošači skuplje kilovate ne mogu da očekuju pre maja, pišu Novosti.

    Čak i da naša izvršna vlast sada odobri poskupljenje električne energije, što nije regularna procedura, kilovati po zakonu ne bi mogli biti skuplji od 1. aprila.

    "Opomena" da je država obećala da će električna energija već sledećeg meseca biti za oko 500 dinara više po prosečnom računu, u sredu je stigla iz MMF.

    Dogovoreno je da struja u Srbiji poskupi 15 odsto posle grejne sezone, odnosno od 1. aprila, rekao je stalni predstavnik MMF u Beogradu Daehang Kim.

    Proceduralni kalendar nalaže da Elektroprivreda Srbije mora da pošalje predlog poskupljenja u Agenciju za energetiku, koja daje saglasnost za promenu cena električne energije.

    Predlog dalje analizira Savet Agencije. Prema informacijama iz Agencije, EPS još nije napravio kalkulacije. Poskupljenje struje mora da se najavi minimalno 30 dana pre odluke, kaže Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača.

    Najbolje bi bilo, prema mišljenju profesora ekonomije Milojka Arsića, bilo da Vlada Srbije podigne cenu struje pre nego što MMF ponovo dođe u kontrolu.

    Istovremeno, sa Kopaonika, gde učestvuje na Biznis forumu, ministar energetike Aleksandar Antić poručuje da struja u Srbiji sigurno neće poskupeti pre kraja grejne sezone, koja se završava 15. aprila.

    "To je ono što zavisi od politike. Ostalo je pitanje za struku. Da li će biti povećana, da li će se raditi analiza, još nismo razgovarali i ocekujemo da ćemo razgovore na tu temu imati u sklopu realizacije svih velikih stvari, pre svega Železare", rekao je Antić na Kopaonik biznis forumu.

    On je istakao da je Srbija već dugo pod pritiskom međunarodnih finansijskih institucija vezano za cenu struje koja je u Srbiji najniža u Evropi i naveo da ona košta 6,3 evrocenta po kilovat času kod nas, u Makedoniji 7,8, BiH 8, u Danskoj i Nemačkoj 30…

    "To je pitanje kalkulacije koje će raditi EPS i Agencija za energetiku", naveo je Antić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE