Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrana u svetu najjeftinija u 4,5 godine

    Snažan rast zaliha i jak dolar spustili su u februaru cene hrane na međunarodnim tržištima za jedan odsto u odnosu na prethodni mesec, na najniži nivo u četiri i po godine, objavila je agencija Ujedinjenih nacija za hranu FAO.

    FAO indeks korpe osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u februaru jedan procenat u odnosu na prethodni mesec, na najniži nivo od jula 2010. U odnosu na prošlogodišnji februar cene su niže 14 odsto.

    Kontinuirani pad cena odražava snažno snabdevanje i slabost brojnih svetskih valuta prema američkom dolaru, ističe FAO stručnjak Michael Griffin, procenjujući da će se taj trend verovatno nastaviti i u idućim mesecima.

    "Najvažnije je istaći povoljne izglede za proizvodnju čitavog niza poljoprivrednih kultura u 2015", ističe Griffin, ukazujući istovremeno na visoke zalihe većine žitarica.

    Najviše su pale cene šećera, za 4,9 odsto, pod pritiskom optimističnih očekivanja brazilske proizvodnje, kao i na najavu Indije o subvencionisanju izvoza. Izrazitije su pale i cene žitarica, za 3,2 odsto u odnosu na januar, najprije zahvaljujući dobrim prognozama za pšenicu.

    Cene mesa skliznule su 1,4 odsto, pre svega zahvaljujući nižim cenama ovčetine i jagnjetine, dok je
    svinjetina porasla prvi put u osam meseci zbog odluke Evropske unije da podrži privatno skladištenje u tom sektoru.

    Cene mleka i mlečnih proizvoda takođe su u porasle prvi put u više meseci, i to za 4,6 odsto, pod uticajem sezonskih faktora i smanjene količina iz Novog Zelanda i Australije. Cene biljnih ulja ostale su gotovo nepromenjene u odnosu na prethodni mesec.

    U 2015. agencija UN očekuje jedan odsto nižu proizvodnju pšenice u odnosu na rekordnu 2014, od ukupno 720 miliona tona, zbog uobičajenih prinosa u EU i centralnoj Aziji u odnosu na visoke prošlogodišnje prinose.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE