Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kravčenko: NIS otpušta preko 200 radnika

    Naftna industrija Srbije najavila je da će u narednih nekoliko meseci otpustiti više od 200 ljudi, zbog otežanih uslova poslovanja.

    U razgovoru sa novinarima generalni direktor NIS Kiril Kravčenko je rekao da će ti radnici, koji su proglašeni za tehnološki višak, dobiti dvostruko veću otpremninu od radnika preduzeća u restruktiranju, odnosno 400 evra po godini staža.

    On je precizirao da je u toj energetskoj kompaniji terenutno zaposleno 5.000 radnika, a da sa radnicima anagažovanim na lizing radi ukupno 11.000 radnika.

    Prema rečima Kravčenka, otpuštanje više od 200 radnika zaposlenih u NIS je "prinudna mera", kojoj su prethodili rezovi u menadžmetu i zamena stranih menadžera domaćim i rezanje beneficija  menadžerima.

    "Najviše ćemo uštedeti na menadžerima i zameni stranih domaćim", rekao je on i napomenuo da je namera da 95 odsto menadžera bude iz Srbije.

    Kravčenko je objavio revidirane podatke konsolidovanih finansijskog izveštaja, koji su urađeni po međunardnim standardima, prema kojima je NIS u 2014. imaao pad čistog profita za 42 odsto.

    Čist profit NIS u prošloj godini bio je 27,8 milijari dinara, što je 42 odsto manje nego u 2013. Prema podacima te kompanije, samo uticaj negativnih kursnih razlika na finansijske rezultate je iznosio 13,2 milijarde dinara.

    Prema rečima Kravčenka, na znatno slabije poslovanje u prošloj godini nego što je očekivao pored "velikog pada dinara", znatno su uticali nagli drastični pad cena nafte i goriva, povećanje poreskih opterećenja.

    "U suštini smo se suočili sa krizom koju smo preživljavali 2008. Ipak, tekuća situacija je složenija pre svega zbog rekordno niskih cena nafte, konkurencije i rastućih tehnoloških potreba." Kako je istakao Kravčenko, u ovoj godini dodatno opterećenje za poslovanje biće pad cena gasa. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE