Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Patrone: Srbija nije iskoristila 3,5 milijardi evra za projekte

    Srbija mora da ubrza infrastrukturne projekte, kaže direktor EBRD u Srbiji Matteo Patrone, ukazujući da čak 3,5 milijardi evra namenjenih državi za projekte, nije iskorišćeno.

    Patrone je na biznis forumu na Kopaoniku rekao da je "to već dovoljno novca da se stanje promeni na bolje". On je ukazao je da do sada u Srbiji nije realizovan nijedan od većih projekata javno privatnog partnerstva, mada su neki započeti.

    Govoreći o bankarskom sistemu u Srbiji, Patrone je rekao da nije dovoljno likvidan, te nema dovoljno novca za kreditiranje privrede.

    "Glavni uzrok za to je visok nivo nenaplativih kredita od 22-23 odsto. Priroda loših kredita je takva da se mora više analizirati, i ući u restrukturiranje kompanija", rekao je Patrone.

    Prema njegovim rečima, ovo važno pitanje najbolje je rešavati pomoću privatnog kapitala, jer ne možemo očekivati da se to rešava državnim novcem poreskih obveznika.

    Patrone je naveo da su u Srbiji problemi i slab rast BDP, visoka nezaposlenost, ali je ocenio da ima potencijala da se rast pokrene. Konkurencija u regionu je, kako je naveo, jaka.

    Prema njegovim rečima, prednost Srbije je, između ostalog, i što je porez na kapitalnu dobit 15 odsto, što je niže nego u regionu. Kao uspešne poteze u Srbiji, navodi fiskalnu konsolidaciju, privatizaciju, stend baj aranžman sa MMF…

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE