Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Boru pokrenuta `fleš-peć`

    U novoj topionici bakra Rudarsko-topioničarskog basena Bor potpaljena je nova "fleš-peć", u kojoj će se ubuduće topiti bakarni koncentrat po ekološkim standardima, bez emisije štetnih gasova.

    "U naredne tri nedelje fleš-peć treba da dostigne temperaturu od 1.200 stepeni i do kraja meseca, kada će biti izlivena i prva anoda, biće u punoj kondiciji da pretapa 30 tona koncentrata bakra na sat", rekao je generalni direktore RTB Bor Blagoje Spaskovski, prilikom pokretanja procesa zagrevanja.

    On je kazao da je reč o čistoj tehnologiji koja donosi i čisto nebo, naglasivši da će se radom nove topionice udvostručiti proizvodnju bakra, zlata i sumporne kiseline.

    "Nova tehnologija zahteva visok kapacitet zbog smanjenja troškova i većeg iskorišćenja bakra i sumpora od 98 procenata, sa projektovanim kapacitetom prerade do 400 hiljada tona koncentrata bakra godišnje", rekao je Spaskovski.

    Prema njegovim rečima, planira se da ove godine borski rudnici proizvedu 75 miliona tona iskopina i da preradom oko 250.000 tona koncentrata proizvedu 47 hiljada tona katodnog bakra.

    Uoči paljenja fleš-peći, direktor projekta "nova topionica" Dragan Marinković potpisao je sa sajt-menadžerom finske kompanije Outotek Tonijem Korkanom zapisnik o tehničkoj primopredaji postrojenja, čime je finska kompanija zvanično predala RTB novu topionicu na upotrebu.

    Za izgradnju nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Boru utrošeno je 251 milion evra. Osim što je bila garant za robni kredit kod kanadske EDC banke, država Srbija je za završetak izgradnje Basenu Bor prošle godine uplatila 30 miliona evra.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE