Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MMF `čuva` Ukrajinu od provalije

    Međunarodni monetarni fond odobrio je četvorogodišnje produženje aranžmana sa Ukrajinom vrednog 17,5 milijardi dolara, čiji cilj je da se zemlja izvuče sa ivice ekonomske provalije.

    Direktorka MMF Christine Lagarde navela je u saopštenju da će novim aranžmanom biti podržana ekonomska stabilizacija i reforme širokog spektra u Ukrajini. Kredit Ukrajini je produžen pod uslovom da vlada primeni duboke strukturalne reforme i smanji potrošnju.

    Ukrajinski predsednik Petro Poroshenko potpisao je u utorak mere za drastično smanjenje potrošnje i odobrio je promene poreskog sistema.

    "Ovim je u potpunosti ispunjena ukrajinska strana sprazuma sa MMF", rekao je Poroahenko na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu sa švedskim premijerom Stefanom Levenom.

    Lagarde je pozdravila "snažnu posvećenost Ukrajine reformama". "Održali su fiskalnu disciplinu u veoma teškim uslovima, dozvolili su prilagođavanje kursa, i povećali maloprodajnu cenu gasa", navela je Lagarde u saopštenju.

    Ona je dodala da će biti preduzete mere za zaštitu najsiromašnijih. Cene usluga porasle su prethodnih nedelja za sve, a inflacija je uticala na pad vrednosti plata.

    Vladin budžet za 2015. zasnovan je na onome što mnogi analitičari veruju da je optimistična prognoza o padu ekonomije od 5,5 odsto.

    Poroshenko je naveo da će pozitivna odluka MMF otvoriti put većoj podršci, uključujući i Svetsku banku i Evropsku banku za obnovu i razvoj. SAD su obećale Ukrajini kredit od dve milijarde dolara, a EU od 1,8 milijardi evra.

    Švedska se obavezala da će dati 175 miliona evra u beskamatnim kreditima u narednih sedam godina, rekao je Poroshenko na konferenciji za novinare sa Levenom. On je dodao da je paket pomoći za Ukrajinu sada dostigao 40 milijardi dolara.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE