Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ako želite da pokrenete biznis, razmislite o ovome

    Hostel u Beogradu nije među najisplativijim, ali je jedan od najsigurnijih biznisa koji, prema mišljenju stručnjaka iz branše, donosi zagarantovanu zaradu, a iako ih ima dosta, tek im predstoji ekspanzija u srpskoj prestonici.

    O ovome najbolje svedoči činjenica da u prestonici trenutno radi oko 90 ovih smeštajnih objekata, a taj broj se u jeku turističke sezone gotovo duplira, kaže za 24 sata Jelena Stanković iz Turističke organizacije Beograda.

    U periodu od aprila do oktobra u Beogradu radi skoro svih 150 hostela, koliko ih je i registrovano u APR. Razlog za to je što je u toku sezone zarada veća i sigurnija, ističe Stanković.

    Za otvaranje hostela potrebno je dosta strpljenja i veliki kapital, ali je, sudeći prema savetima hotelijera, zarada zagarantovana. Hladna glava i prizemne želje su ključ uspeha, navode oni.

    Dok se hosteli po evropskim gradovima mogu naći na svakom koraku, ekspanzija ove turističke prakse se u Beogradu tek očekuje, s obzirom na to da će ih mnogi turisti, prvenstveno mladi, pre izabrati nego hotel – i to zbog povoljnijih cena.

    Za dobro poslovanje hostela najbitnija je, slažu se svi, lokacija, ali i dobar marketing. Sarađujemo sa turističkim agencijama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, reklamiramo se preko Facebooka, sajta, a najbolja reklama je zadovoljan klijent – kažu u jednom beogradskom hostelu.

    Kako otvoriti hostel?

    Potrebno je APR prijaviti firmu sa delatnošću usluga kraćeg boravka. Na 10 kreveta mora biti jedno kupatilo, svaki krevet mora imati stočić sa lampom. Neophodna je protivpožarna dozvola. Potom sledi prijava turističkoj inspekciji i može se početi sa radom, kaže Jelena Stanković iz Turističke organizacije Beograda.

    Kako u hotelijerstvu, tako i u hostelima, početni kapital je jako bitna stavka. Ovo nije jedan od najbržih načina da povratite uložena sredstava, ali je jedan od najsigurnijih.

    U odnosu na početne troškove, u nekom doglednom vremenskom periodu, možete očekivati povraćaj novca od 20 do 25 odsto, kaže zaposleni u jednom beogradskom hostelu u centru grada.

    Ovaj objekat je, inače, jedan od većih, sa 19 soba, ukupnog kapaciteta 110 mesta. U februaru smo imali 435 ostvarenih noćenja, od čega je 65 gostiju bilo iz Srbije, ostalo su stranci, kažu u ovom hostelu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE