Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Radnici u firmama u stečaju neće otpremnine

    Radnici u 188 preduzeća sa spiska za stečaj nisu zainteresovani za socijalni program, pa je od njih 5.000, koliko ih je radilo u tim firmama, do sada se samo 1.100 prijavilo za otpremnine. 

    Ministarstvo privrede je apelovalo na radnike iz ovih 188 firmi da se prijave, jer je to preduslov da bi mogli da dobiju otpremnine. Oni koji se ne prijave, mogli bi ostati i bez posla i bez para, pišu Novosti.

    Preduzeća su dužna da u roku od 60 dana od dana prijema obaveštenja Agencije za privatizaciju, sprovedu anketu za socijalni program, kaže državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

    Pošto su sve firme obaveštene u drugoj polovini februara, rok od 60 dana polako ističe. Taj program ne može da se menja, niti rokovi mogu da se prolongiraju i ukoliko ne iskoriste ovu šansu, radnici u preduzećima koja će u stečaj mogli bi da ostanu bez bilo kakve naknade za socijalne programe.

    Sindikati uopšte nisu iznenađeni zbog slabog odziva zaposlenih, a predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić smatra da radnici sigurno još veruju u spas svojih preduzeća.

    S druge strane, potpuno su svesni da pare od otpremnina kratko traju, a da su isuviše male da bi otpočeli svoj biznis, kaže Savićeva. Veliki problem Srbije jeste manjak radnih mesta i nemogućnost novog zapošljavanja. Svi ovi ljudi su svesni da gubitkom i ovakvog posla, novi neće naći.

    Radi se uglavnom o ljudima pedesetih godina, koji nemaju uslove za penziju, a znaju da su male šanse da ih neko ponovo zaposli. Savićeva napominje da će svi koji se ne odluče za otpremnine pokušati da ostanu u preduzeću. Uostalom, i nadležni ih ubeđuju da stečaj nije kraj za preduzeća.

    Uopšte ne čudi podatak da se za otpremnine do sada prijavilo samo 1.100 ljudi, jer kod nas je praksa da i ono što je dobro zamišljeno, realnost pokvari, napominje Ranka Savić.

    U nekim preduzećima su, kako kaže, radnike ucenjivali da prvo potpišu sporazume da se odriču potraživanja neisplaćenih zarada, da bi dobili otpremnine. Trebalo je da obećaju da neće tužiti preduzeće, odnosno da će povući tužbu, ukoliko su je ranije pokrenuli.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE