Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stiže Uskrs, jaja već skuplja

    Približava se Uskrs, a kao što su građani navikli prethodnih godina, najtraženija roba u tom periodu, domaća jaja, dobijaju novu cenu.

    Kako pišu Novosti, cena je već porasla za dva do tri dinara po komadu i jaje sada košta od 12,5 do 20 dinara.

    Proizvođači savetuju kupce da pre kupovine prošetaju po trgovinama, jer se ista klasa nudi po različitim cenama, zbog trgovinskih marži, a kako navode poskupljenje je posledica veće potrošnje, a sezonski ponuda je manja.

    „Tržište, tradicionalno, reaguje pred Uskrs, ali posle praznika cena jaja pada, jer se smanjuje potražnja, a raste proizvodnja,“ objašnjava za Novosti Dragiša Jović, direktor "Mikrosa", jednog od vodećih proizvođača. „Takođe, uoči Uskrsa građani će moći povoljnije da ih nabavljaju, naročito u većim prodajnim objektima. Cena jaja obično u preduskršnjoj nedelji pojeftini, jer im megamarketi obore cenu.“

    Trenutno proizvođačka cena jaja iznosi od 7,5 do 10 dinara po komadu.

    Trenutno u Srbiji posluje oko 870 živinarskih farmi. Prema procenama, ima oko četiri do 4,5 miliona koka nosilja u industriji, a godišnje se proizvede od 1,3 do 1,4 milijardi komada jaja. Prema poslednjim podacima, potrošnja jaja u Srbiji iznosi oko 190 komada godišnje po stanovniku, što je pad u odnosu na period od pre dve i tri godine, pišu Novosti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE