Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Još jedan potencijalno dobar biznis

    Proizvodnja kornišona još uvek je na svojim počecima i oni koji bi odlučili da ih uzgajaju ove krastavčiće za kojima je potražnja u Evropi velika, mogli bi da obezbede relativno sigurnu i solidnu zaradu.

    Na 10 ari može se zaraditi između 6.000 i 7.000 konvertibilnih maraka (3.000 – 3.500 evra), nema nikakvih ulaganja, a otkup je zagarantovan.

    Zainteresovanima u Bosni i Hercegovini se daje prilika, kako za zaradu, tako i za zaposlenje kod brojnih otkupljivača, prenosi B92.

    Jedna od njih je i Adriatic Grupa koja je pokrenula zanimljiv projekt s kojim se podstiče proizvodnja i otkup krastavaca kornišona u BiH. Cilj je podsticanje domaćih poljoprivrednika na uzgoj krastavaca, bobičastog voća i paprika.

    "U ovoj godini smo naglasak stavili na krastavac A klase, kornišon, za koji smo osigurali tržište u BiH i EU. Projekat je vredan 9 miliona maraka, tako da ćemo u idućih pet godina zaposliti više od 6.000 poljoprivrednika u BiH", kaže Ismeta Jakupović, direktor firme Agrona.

    "Ovo je za poljoprivrednike velika prednost jer apsolutno nemaju nikakva novčana ulaganja, a mi im osiguravamo sve. Na kraju sezone oni to vraćaju kroz otkup određene količine proizvedenog kornišona", naglasila je Ismeta Jakupović.

    Jedini uslov za ulazak u projekat jeste da kooperanti osiguraju 10 ari pripremljene zemlje, zatim i kolje, jer se radi o vertikalnom uzgoju na mreži i dostupnu vodu.

    Brams i Agrona, uz pomoć Adriatic grupe, osiguravaju prvi paket koji je potreban za sezonu s repromaterijalima, sadnicama, kao i obuku, nadzor i siguran otkup. Takođe otkup je zagarantovan kroz čvrste ugovore s kooperantima Bramsa i Agrone.

    Tako bi mali krastavci iz BiH, s kojima Adriatic ima potpisane ugovore, trebalo da stignu na tržište Nemačke, Austrije, Švedske, Velike Britanije i Holandije.

    Projektom je planirano da se tokom ove godine u celoj BiH proizvede između 3.500 i 4.000 tona sa 1.500 kooperanata. Zatim, svake godine će težiti povećanju proizvodnje za 20 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE