Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evrozona sve dalje od deflacije

    Statistički podaci privrede evrozone pokazuju da uskoro možda više neće morati da brinu zbog deflacije u 19 članica zone, dok je nezaposlenost pala na trogodišnji minimum, saopštio je Eurostat.

    Evropska statistička agencija saopštila je da su maloprodajne cene opale za samo 0,1 odsto za godinu dana do marta, dok je prošlog meseca taj pad bio 0,3 odsto.

    Mali pad je u skladu s očekivanjem tržišta, kao i sa situacijom u energetskom sektoru. Sve je više naznaka da je došao kraj padu cena nafte, što je značajno pritiskalo i pad drugih cena.

    Inflacija u evrozoni je od decembra bila negativna što je dodatno uticalo na Evropsku centralnu banku da pokrene program otkupa obveznica u vrednosti od 1.100 milijardi evra, kao što je ranije radila centralna banka SAD.

    Nada je da će ti podsticaji, koji bi trebalo da traju do septembra sledeće godine, pomoći ekonomski oporavak i vratiti inflaciju u ciljani okvir od ispod dva odsto.

    Negativna inflacija pobudila je strahovanja da će evrozona ući u spiralu deflacije što bi oslabilo ekonomsku aktivnost, kao što se desilo u Japanu.

    Pad cena na duži period može navesti potrošače da odlažu kupovinu u nadi da će dobiti bolje ponude zbog čega i kompanije odlažu ulaganja u proizvodnju.

    Jedna od glavnih posledica potencijalno većeg privrednog rasta je smanjenje nezaposlenosti, a podaci Eurostata pokazuju da je broj nezaposlenih u evrozoni u februaru opao na 11,3 odsto sa 11,4 prethodnog meseca, što je najniža stopa nezaposlenosti od maja 2012.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE