Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najbolji prijatelj lidera

    Koučing je proces u kome otkrivate sopstvene resurse za koje niste znali da postoje, a koji su vam neophodni kako biste počeli da razmišljate izvan dosadašnjih okvira na koje ste navikli, objašnjava za BIZLife Marilyn Atkinson, tvorac koučing modela usmerenog ka rešenju i osnivač Erickson College International.

    Moćna pitanja koja koriste koučevi omogućuju ljudima da izađu izvan zone komfora i zakorače u svet skrivenih potencijala koje poseduju. Koučing je danas dobro razvijena i shvaćena veština u svetu, a ljudi se sve više slažu sa tim da je korisnije dugoročno razvijati način razmišljanja kroz koučing nego primiti bilo koji vid saveta.

    Kako ste započeli karijeru i šta su za vas bili najveći izazovi?

    Koučing karijeru sam započela mnogo pre nego što je ova metodologija postala poznata široj javnosti. Ono što me je navelo da se zainteresujem za koučing i da se posvetim njegovom razvoju kao nauke je razmišljanje na koji način ljudi pristupaju razmišljanju izvan okvira i na koji način pristupaju izazovima i ostvarivanju velikih ciljeva. Koučing se bavi svim ovim pitanjima i predstavlja nauku o tome kako ljudi koriste svoje sopstvene veštine kako bi postali efektivni lideri.

    Iz moje perspektive, kao kouča i lidera jedne od najvećih koučing institucija, smatram da se ljudi najčešće suočavaju sa istim izazovima. U multinacionalnim i nacionalnim kompanijama, u kojima je koučing deo korporativne kulture, najčešče sam nailazila na problem da zaposleni postanu samostalni, da razmišljaju samostalno i pristupe sopstvenim veštinama koje poseduju i rade na svom ličnom i profesionalnom razvoju. Zbog toga bih rekla da je koučing liderima najbolji prijatelj.

    Kako vidite koučing kao deo korporativne kulture, koji su benefiti njegove primene?

    Koučing je svakako jedna od najbitnih veština koju možete da primenite u poslovnom svetu. U korporacijama koučing može da se primeni na bilo kom nivou, od izvršnog odbora pa do prve linije menadžera. Sve više lidera koristi koučing u procesu donošenja ispravnih odluka i pregovaranja. U kompanijama širom sveta se primenjuje timski koučing koji članovima tima omogućuje sinergiju i maksimizaciju motivacije svih članova tima. Dodatni benefit koučinga je taj što smanjuje nivo stresa i na taj način pomaže ljudima da se fokusiraju na ono što je najbitnije za ostvarivanje željenih rezultata.

    Koji su najveći izazovi sa kojima ste se susretali tokom koučing sesija?

    Ponekad je najveći izazov pomoći klijentu da ostane pri dobrom raspoloženju. Ljudi uvek postižu bolje rezultate kada se fokusiraju na ono šta stvarno žele da postignu, nego kada se fokusiraju na stvari koje ne žele u svom životu. Klijenti moraju da fokusiraju svoju pažnju na najznačajnije delove svojih ciljeva, a da sve svoje probleme zaborave. Tada se sve iznenada pokreće i menja. Zbog toga je klijentovo dobro raspoloženje jedan od ciljeva svakog kouča. Drugi najveći izazov je svakako održavanje klijentovog fokusa na one stvari koje su mu najbitnije, na njegove ciljeve. Zbog ’unturašnjeg dijaloga’ koji se javlja kod klijenta, često se dešava da se ovaj fokus pomeri. Ovakva vrsta fokusa najčešće zahteva dugoročni rad na klijentovim sposobnostima da ostane pri svom cilju i zapravo ga dostigne.

    Koje su ključne kompetencije koje bi jedan kouč trebalo da poseduje?

    Ključne kompetencije koučeva za koučing usmeren na rešenje su vrlo specifične i jasno određene:

    1. Sposobnost da zaista čuje i shvati svoje klijente – drugim rečima, potrebno je da kouč ima odličnu sposobnost slušanja. Ono šta je najbitnije za naše klijente jesu pitanja koja im postavljamo. Ovo vam omogućava da imate odličan početak sa osobom kako bi nakon toga započeli pravu, autentičnu konverzaciju o najbitnijim temama za klijenta. 

    2. Zauzimanje pozicije kouča – potrebno je da se kouč distancira od problema i ostane u neutralnoj poziciji kako bi mogao da se usresredi na ključne aspekte klijentovog razvoja. To je mesto gde je potrebno da delujemo sa najsnažnijim pitanjima. Kouč je osoba koja je razvila set veština za postavljanje takve vrste pitanja, koja pomažu osobama da vizualizuju svaku, za sebe važnu situaciju, kako bi se osnažili i pokrenuli ka ostvarenju određenog cilja.

    3. Podrška klijentu da kreira najsnažniju moguću viziju –  jaka vizija i smišljanje najboljeg mogućeg ishoda za klijenta je od ključne važnosti za podizanje motivacije i prikupljanje energije za dostizanje određenog cilja i ostvarivanja rezultata. Kouč posebno treba da pokaže ovu kompetenciju na početku kada je potrebno započeti vizualizaciju oko ključnih oblasti koje istražujemo, a samom vizualizacijom počinjemo da uviđamo šta može najviše da doprinese ostvarenju klijentovih rezultata.

    4. Podrška klijentu da krene u akciju – sve sjajne misli sveta nisu napravile nikakvu razliku sve dok osoba ne napravi svoj akcioni plan i jasno se posveti njegovom ispunjavanju. Zato se svaka sesija završava konkretnim akcionim koracima za klijenta.

    Ko je Marilyn Atkinson?
    Bila je posvećeni student Miltona Ericksona godinama, stoga je po njemu nazvala međunarodni koledž čiji je danas predsednik. Isto tako, imala je priliku da radi sa Fritz Perlsom, osnivačem Geštalt psihoterapije. U prethodnih 15 godina razvijala je korporativne i specijalizovane koučing programe koji se primenjuju u više od 33 zemlje sveta. Prethodno prepoznata kao organizacioni psiholog, Marilyn je, takođe, NLP Master Trener. Sredinom devedesetih počela je da radi na razvoju formalnih poslovnih koučing trening programa i od tada pomaže u vođenju globalnih kompanija i lidera kroz koučing metodologije usmerene ka rešenju.

    Savet za buduće koučeve
    „Počnite sa odličnim koučing programom, budite sa najprofesionalnijom grupom ljudi i timom koji će vam u procesu pripreme najviše pomoći. Preporučujem da krenete na koučing program, posvetite najmanje godinu dana vežbanju i sopstvenom razvoju kao kouča. Savetujem i da primenjujete tehnike na sebi u istom intenzitetu kao i sa svojim klijentima. Koučing treba posmatrati kao stil liderstva, stil razmišljanja i kao alat pomoću kojeg bi osoba identifikovala sopstvene promene koje želi da realizuje. Na taj načini postajete opušteniji, kreativniji i počinje da uviđa svoje sposobnosti aktivnog slušanja i mogućnosti da podrži napredak svojih klijenata i drugih ljudi.“

    Programi u Srbiji

    Programi Erickson College International u Srbiji se izvode u okviru Atria Grupe. Svi koji žele da u svoj portfolio veština uvrste jednu od najefikasnijih metodologija današnjice za razvoj ljudskog potencijala, više informacija o programima na www.erickson.rs.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE