Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Država je protagonista nereda`

    Sa Vivaldi foruma: Aleksandar Mijailović

    Jedan od najvećih problema u Srbiji je nelikvidnost, a država, koja treba da drži finansijski red, upravo je protagonista velikog nereda i najveći neplatiša, kaže ekonomista Ljubomir Madžar.

    Pored nelikvidnosti, javni dug, deficit i selektivno sprovođenje propisa, takođe su glavni ekonomski problemi, rekao je Madžar na uvodnom predavanju u okviru prolećnog Vivaldi foruma u organizaciji Mokrogorske škole menadžmenta.

    Država ne ume da se bavi analizom tržišta, jer ona to ne ume da radi, već da stvori koegzistentne, a ne međusobno suprotne zakone i često protivrečne, smatra on.

    "Poslovni čovek koji sledi jedan skup odredbi, ogrešiće se od neke druge odredbe, jer su u protivrečnosti. Kod nas u prekršaj nije ušao samo onaj koji ništa ne radi, inače čim mrdneš moraš o neki propis da se ogrešiš i za to je odgovorna država".

    Država deli razne subvencije, ali su, kako kaže, one loše preraspodeljene, jer se često dodeljuju imućnijima. A dok se to radi, ostaje taj važan posao koji samo država može da uradi, a to je da uredi pravni poredak, osigura vlasništvo i finansijsku disciplinu.

    Danas je nelikvidnost pritisla privredu kao nikad ranije i teže je naplatiti nego prizvesti i isporučiti robu, kaže Madžar navodeći primer brata američkog ambasadora Michaela Kirbyja, koji je pokrenuo biznis u Srbiji i povukao se tvrdeći da u Srbiji ne može ništa da se naplati.

    Dakle, država duguje i ne plaća milijardu evra i to je jedan od nosioca nelikvidnosti, jer kad toliko novca "drži" jedan neplatiša, to mora da se oseti kroz celu privredu.

    On je podsetio kako je od 5-6 milijardi dolara kredita od međunarodnih finansijskih institucija, iskorišćeno samo oko 60 odsto zbog čega plaćamo i penale jer, uprkos i postojećim projektima, država nema operativnu sposobnost da ta sredstva valjano upotrebi.

    Kao još jedan problem, Madžar navodi i politički sistem koji je sve donedavno "izbacivao" koalicione vlade koje su, kako kaže, neefikasne usled potencijalnih ucena i javljanja većeg broja partikularnih interesa koji koče adekvatne i blagovremene odluke.

    Ipak, u trenutoj vladi, kako tvrdi ovaj ekonomski stručnjak, to teško koaliciono ograničenje je prevaziđeno, jer "postoji stranka koja je dovoljno jaka da nešto pokrene, tako da ćemo, ukoliko se situacija nastavi po zlu, moći da uperimo prstom u jednu stranku, jednog krivca", ističe Madžar.

    Ova Vlada nije baš po ukusu mnogih iz redova naše inteligencije, ali moglo bi se desiti da bude bolja i efikasnija od mnogih prehodnih, zaključuje Madžar.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE