Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Liberland – poreski raj na granici Srbije i Hrvatske?

    Koliko god meštani Baranje i ostalih krajeva Hrvatske informaciju o stvaranju najmanje nezavisne države na Balkanu nazvane Demokratska Republika Liberland smatrali glupošću i traženjem medijske pažnje, njen osnivač tvrdi da je reč o ozbiljnom političkom projektu.

    ''Stvaranje Liberlanda apsolutno je ozbiljan politički čin'', kaže Čeh Vit Jedlička, koji je izabran za predsednika nove 'države'.

    Zastava Liberlanda postavljena je na područje koje meštani ovoga dela Hrvatske nazivaju Siga, a zapravo je reč o trenutno ničijoj zemlji. Naime, područje od sedam kvadratnih kilometara nalazi se na desnoj, hrvatskoj strani Dunava, ali katastarski pripada Srbiji.

    Jedlička kaže kako mu je najvažnije bilo da je samo mesto u skladu s međunarodnim pravom. Ističe da mu se lokacija njegove države sviđa jer je civilizovana i blizu njegovoj kulturi.

    ''I meštani s kojima smo razgovarali postavili su se vrlo prijateljski. Naišli smo na veliku podršku među lokalnim ljudima koji su nam rekli da žele biti građani Liberlanda.

    Obećali su nam i da će štititi našu državu pre nego što je stalno naselimo'', kaže Jedlička, koji inače živi u Pragu i član je jedne tamošnje marginalne političke stranke desnice koja je bliska bivšem premijeru i predsedniku Češke Vaclavu Klausu. Odgovarajući na pitanje koliko je upoznat s nerešenim pitanjem granica između Hrvatske i Srbije, koji stoji nerešen više od 20 godina, Jedlička kaže da misli kako to nije problem, nego zapravo velika prilika za budućnost nove države. Tvrdi da će Liberland postati ekonomsko čudo i poreski raj, piše Večernji list, a prenosi N1.

    Foto: liberland.org

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE