Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Naplata se odužila na pet meseci

    Rokovi plaćanja potraživanja između preduzeća u Srbiji sve su duži, prosečno vreme potrebno za naplatu pre godinu dana bilo je 126, a sada 141 dan, pokazuju najnovija istraživanja.

    Zakon o rokovima izmirenja obaveza u novčanim transakcijama inače nalaže da robu i usluge država i javna preduzeća moraju da plate u roku do 45, a privatne firme za 60 dana, pišu Novosti.

    Kriza nelikvidnosti u privredi povećana je poslednjih meseci, kao posledica smanjenja kupovne moći stanovništva i pada zarada.

    Smanjena tražnja prvenstveno na domaćem tržištu razlog je zašto su mnoga proizvodna preduzeća, kao i ona iz sektora usluga, ponudila svoju robu i usluge na dodatna odložena plaćanja, čime su praktično na sebe preuzela rizik kreditiranja građana.

    Ovo nas je udaljilo od prosečnih rokova plaćanja u Evropskoj uniji, koji su u 2014. godini bili 35 dana, kaže za Novosti privredni konsultant Dragoljub Rajić.

    Stanje u rokovima plaćanja u Srbiji je dodatno pogoršano i u odnosu na neke zemlje u okruženju kao što su Makedonija, gde prosečan rok plaćanja iznosi 68 dana, ili Crna Gora gde je rok plaćanja 76 dana.

    Srbija je na nivou kao Bosna i Hercegovina, gde je prosečan rok plaćanja u 2014. bio 137 dana. Važan podatak je da se i obim kompenzacija u robi i uslugama povećao u odnosu na oktobar 2014. za čitavih 5,5 odsto.

    Anketa, koju sprovodi Mreža za poslovnu saradanju, pokazala je da su za godinu dana u Srbiji najviše porasla dugovanja lokalnih samouprava i njihovih javnih preduzeća, sa 18,8 na 24,2 odsto prema privatnom sektoru.

    Ovo je značajno uticalo da se rokovi plaćanja podignu na čak 141 dan, jer u situaciji kada kupovna moć građana opada, značajan obim poslova u privredi zavisi od naručilaca kao što su lokalne samouprave i njihova javna preduzeća, objašnjavaju u Mreži za poslovnu saradnju.

    Privrednici godinama traže da se ograniče rokovi plaćanja i da se prekine lanac nelikvidnosti u privredi, s pravom optužujući državu da je njen generator.

    Ko najviše čeka na naplatu?

    Prema istraživanju, u martu ove godine najviše čekaju na naplatu svojih potraživanja izvođači radova u elektroenergetici, čak – 226 dana. Slede oni u građevinskim radovima sa 219, proizvođači nameštaja 184, a bele tehnike i kućnih aparata 174 dana…

    Hrana se plati u roku od 155 dana, hemijski proizvodi za 152, a usluge u oblasti telekomunikacija 109 dana. Najbolje prolaze bankari, usluge privredi bez kredita naplate za 17 dana.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE