Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U teretanu sa predznanjem

    Proleće je stiglo, a teretane svakoga dana postaju sve posećenije. Ukoliko ste i vi među onima koji su odlučili da se posvete sebi i pronađu odgovarajući trening proverite da li su vam treneri skrenuli pažnju na ove bitne elemente svakog bavljanja fizičkim aktivnostima, a mi ćemo vam pomoći u tome savetima predsednice Udruženja za fitnes i aerobik Srbije Sanje Kocić, koja je jedan od najpoznatijih fitnes trenera u zemlji i regionu.

    Ona je kao dobitnik nagrade za FITNES LIČNOST GODINE 2012. uzor mnogim devojkama, koje masovno posećuju njene treninge, stoga nam je Sanja otkrila da se ženski vežbači najviše plaše da će se nabildovati previše. Ona sa osmehom objašnjava da to nije nimalo lako kao što se naizgled čini ističući koliko upornosti, truda i znoja treba da bi se došlo do nabildovanih mišića. Profesorka na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja dalje savetuje početnicima da rade sa malim težinama (tegići od 1 do 2 kilograma) više ponavljanja (15 do 20 puta). Dakle, umeren trening koji će prijati ali i koji se sprovodi duži vremenski period jer vežbanje treba da postane zadovoljstvo koje će preći u naviku. Takođe, ona je sa nama podelila da je najčešća greška koju uočava loše držanje tela prilikom vežbanja i savetuje: ,, Za dobro izvođenje svake vežbe potrebno je da su leđa prava, a mišići zategnuti’’.

    Kako u salu ne biste ušli kao potpuni laici pripremili smo za vas nekoliko stvari na koje treba naročito da obratite pažnju kada je trening u pitanju.

    Priđite treneru – Posavetujte se sa stručnom osobom. Takođe, spomenite povrede, eventualne prelome i telesne tegobe koje ste prošli. Nemojte se ustručavati sa pitanjima jer vam ona često mogu pomoći da dozirate svoj trening i radite vežbe na pravi način.

    Zagrevanje– Ne započinjite bez dobre pripreme. Neka to budu blage vežbe koje ćete ponavljati više puta dok se vaši mišići ne zagreju, a telo procirkuliše. Bez naglih pokreta.

    Oprezno sa težinama– Ne dozvolite da vam ambicija utiče na zglobove. Velike težine tegova brzo dovode do željenog izgleda ali ukoliko dižete više od onoga za šta ste fizički spremni možete ozbiljno ugroziti kičmeni stub i zglobove. Čuvajte se povreda.

    Disanje – Obratite pažnju na ritam disanja tokom vežbi.Pogrešno je da u jednom udahu uradite više ponavljanja čime ometate rad srca, brže se umarate i stvarate napetost u organizmu. Pravilnim disanjem, takođe, širite kapacitet pluća i omogućavate pravilan dotok kiseonika. Neka vam izdisanje vodi tempo ponavljanja.

    Slušajte trenera – Ukoliko vam neko vodi trening dobro slušajte kada opisuje vežbe. Bitno je da znate koje mišiće koristite sa svaku vežbu i koji deo tela je u akciji kako ne biste opteretili zglobove, vrat, kičmu ili koristili pogrešne mišiće.

    Ishrana – Nikako nagla promena režima ishrane, pogotovo ako su u pitanju dijete ili smanjenje količine hrane koja se unosi u organizam. Ne želite da uzrokujete nesvestice, mučnine ili malaksalost. Hemijske suplemente treba izbegavati ali ako ste se odlučili na njih posavetujte sa nekim iz sportske branše.

    Istezanje –  Dobro istezanje je obavezno na kraju svakog treninga ali ono što se savetuje je i istezanje mišića posle određene serije vežbi. Na taj način ćete se zaštititi od pucanja mišića pri narednim vežbama. Sa treninga izađite istegnuti kako biste pravilno složili mišiće i stavili „relax“ krunu na svoj trening.

    Oprez– Za kraj, odbarite pažnju na higijenu u objektu u kojem se bavite sportom. Ne sedajte na klupe bez da prethodno prostrete peškir. Koristite papuče tokom tuširanja kako ne biste izazvali gljivice. Perite ruke posle dodirivanja tegova i zajedničkih sprava.

    Foto: facebook

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE