Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uvezena piletina zaražena salmonelom?

    Evropska unija upozorila Srbiju da je uvezla pileće meso iz Poljske inficirano salmonelom. U Ministarstvu poljoprivrede potvrdili da je roba uvezena, ali nije kontaminirana, dok trgovci ističu da prodaju samo domaću piletinu.

    Evropski sistem za brzo uzbunjivanje svojih članica upozorio je Srbiju, još krajem marta, da je iz Poljske ušla pošiljka smrznutog pilećeg filea koja je zaražena salmonelom enteriditis.

    EU je upozorila da je proizvođač sporne serije poljska firma Animex Foods Społka, a uvoznik Alize International iz Francuske.

    U Ministarstvu poljoprivrede Srbije potvrđuju da je sporna serija poljske piletine ušla u našu zemlju, ali da je kontrolom utvrđeno da nije zaražena tom bakterijom, već da je zdravstveno potpuno ispravna za upotrebu.

    Obavljene su analize, kako na granici tako i u unutrašnjem prometu, po okruzima u Srbiji. Kako bi se pouzdano utvrdilo da li u pošiljci ima pilećeg mesa koje je kontaminirano.

    Sve analize su pokazale da je meso ispravno i da kod nas nije stigla piletina koja sadrži salmonelu. Pretpostavka je da se u zemljama gde se pojavila bakterija došlo do kontaminacije tokom prepakivanja pilećeg mesa, za lokalna tržišta tih zemalja.

    Novosti su imale uvid u prepisku nadležnih u Upravi carine, u kojoj načelnica Veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin traži od svojih saradnika iz svih okruga da provere da li je zaražena piletina ušla u Srbiju.

    Nešto ranije, načelnik Odeljenja za veterinarsko javno zdravlje Tamara Bošković poslala je kolegama dopis Evropskog sistema za brzo uzbunjivanje, sa nalazom da se u zamrznutom pilećem mesu iz Poljske nalazi opasna bakterija.

    U prilogu je RASFF notifikacija o nalazu salmonela enteriditis u zamrznutom pilećem mesu iz Poljske, koje je preko Francuske uvezeno u Srbiju, navodi Boškovićeva u toj prepisci.

    Ne postoji lista distribucije u Srbiji, ali je potrebno što pre utvrditi gde je sve meso plasirano. Molim vas da mi nakon utvrđenih činjenica dostavite informaciju, radi slanja izveštaja.

    Evropski sistem za brzo uzbunjivanje dao je i komentar, da je Poljska, u poslednjih šest meseci, deset puta obeležena zbog salmonele.

    Na pitanje da li su vodeći trgovinski lanci u Srbiji uvozili zamrznutu poljsku piletinu, u kojoj je evropska agencija pronašla salmonelu, dobijen je negativan odgovor, uz tvrdnju da se na njihovim rafovima prodaje domaća piletina proverenog kvaliteta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE