Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta Nemci smatraju dobrom poslovnom praksom?

    Jučerašnja vest dana u poslovnom svetu je bilo istraživanje Nemačko-srpskog privrednog udruženja koje je pokazalo da poslovni ljudi iz ove zemlje koji rade u Srbiji ne očekuju poboljšanje perspektive poslovanja u našoj zemlji. Tom prilikom je rečeno i da su nemački poslodavci nezadovoljni kako se posluje u Srbiji,  kao i da nimalo nisu zadovoljni javnom upravom i borbom protiv korupcije.

    A šta je za Nemce dobra poslovna praksa? Kada pročitate ovaj prikaz nemačke poslovne prakse, verujemo da ćete shvatiti u čemu je tu problem sa Srbijom.

    Smatra se da je nemačko poslovanje jedno od najuspešnijih u svetu zahvaljujući odanim i produktivnim radnicima koji su spremni da ulože puno truda u obavljanje posla. Normalno je da radnici koji ne daju svoj maksimum na poslu nailaze na otpor u celoj organizaciji. Takođe, nezaposlenost se smatra za veliku sramotu.

    Sa druge strane podrazumeva se da i nadređeni puno radi, čak i poslove koji su ispod njegovih kvalifikacija, iako on ima velika ovlašćenja. Poslovna hijerarhija im je od izuzetne važnosti i u njoj svaki pojedinac tačno zna svoj deo posla. Timski duh je prisutan u nemačkim kompanijama ali su odnosi nadređenih i podređenih sa odgovarajućom distancom.

    Vreme je sedište nemačke kulture. Tačnost se ceni i treba očekivati da se kašnjenja neće tolerisati. U poslovnim krugovima je izražena centralizacija upravljanja u kojoj najveću moć ima intelektualna elita. Veliki uticaj ima radnički savet koji brine o radnicima ali i nemački zakoni onemogućavaju otpuštanje. Pored plate za radnike postoji i dodatni bonus, potpuno zdravstveno osiguranje, životno i socijalno osiguranje i time se neguje visok moral zaposlenih.

    U nemačkoj poslovnoj kulturi odluke se ne donose ishitreno. Proces odlučivanja je dosta složen jer se odluke donose isključivo na osnovu detaljne analize. Krajnji dogovor zaključuje se u odgovarajućoj pismenoj formi.

    Privatni i poslovni život su veoma jasno razgraničeni i to se jasno vidi u načinu oslovljavanja. Velika je greška izostaviti ili pogrešno upotrebiti titulu pri oslovljavanju. Mlađe kolege se međusobno oslovljavaju imenima ali ukoliko je prisutan senior prelaze na prezime. Prelazak na „ti“ je poseban događaj koji proizilazi iz dugotrajnog poznanstva ili prijateljstva.

    Radni uslovi i plate su među najvišim u svetu i da je mali raspon plata između rukovodstva i nižih slojeva. Stoga je prirodna izražena lojalnost koju neguje nemački poslovni svet. Tako da neretko Nemci rade godinama, šta više, i čitavog života u jednoj kompaniji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE