Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evropi smetaju zaštitne mere u srpskom agraru

    Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine objavilo je da Evropska komisija očekuje da će zaštitne mere za proizvođače mesa i mleka biti privremene.

    "Evropska komisija u potpunosti razume situaciju u srpskom agraru, ali nije srećna zbog uvođenja zaštitnih mera za meso i mleko i nada se da će one biti privremene", izjavila je ministarka Snežana Bogosavljević Bošković u Briselu nakon sastanka sa zamenicom Generalnog direktora za poljoprivredu i ruralni razvoj EK Monik Pariat.

    Na sajtu Ministarstva se navodi da je ministarka rekla da EK i Direktorat smatraju da se moraju tražiti dugoročna rešenja za srpski agrar. "Pariat je istakla da u potpunosti razume situaciju u poljoprivredi, ali da EK i Generalni direktorat nisu srećni zbog uvodenja mera za koje, kako kaže, ne postoje jasni argumenti i pokazatelji.

    "Ona je izjavila da se nada da će mere koje smo već preduzeli biti samo privremene, a da se moraju tražiti dugoročna rešenja, posebno na planu implementacije IPARD programa", objasnila je Boškovićeva.

    Zbog toga je Pariat insistirala da se u Srbiji što pre uspostave sve neophodne strukture i da počne korišćenje sredstava koja su opredeljena kao sredstva u okviru IPARD programa za podršku sektoru poljoprivrede.

    Boškovićeva je istakla da trenutno stanje u proizvodnji mesa i mleka nameće potrebu za uvođenje određenih zaštitnih mera.

    Vlada je u četvrtak dala saglasnost da Republička direkcija za robne rezerve od 27. aprila do 30. juna kupi mleko domaćih proizvođača prerađeno u mleko uprahu za šta je obezbeđeno 500 miliona dinara. Otkupna cena obranog mleka u prahu biće 420, a punomasnog 460 dinara po kilogramu, sa PDV.

    Nekoliko nedelja pre toga Direkcija za poljoprivredu grada Šapca i više udruženja proizvođača mleka, zbog velikih viškova mleka koji su nastali zbog uvoza, uputili su zahtev da se preko Republičkih robnih rezervi pomogne proizvođačima, jer sedamdeset odsto uvezenog mleka u Srbiju dolazi iz Bosne i Hercegovine, a 30 odsto iz EU.

    Pozdravljajući ovu odluku, Nacionalna asocijacija prerađivača mleka (SEDA) napominje da se mlekarski sektor suočava sa kompleksnim izazovima zbog poremećenih ekonomskih odnosa EU i Rusije i plasmanom viškova mleka i mlečnih proizvoda iz Evrope u CEFTA region, uključujući i Srbiju.

    U novonastalim okolnostima, domaće mlekare su pod pritiskom niskih uvoznih cena EU proizvoda u regionu, pa je izvoz na tradicionalna tržišta višestruko umanjen, a time je ugrožen i otkup mleka sa domaćih farmi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE