Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Niko nije sanjao ovakav rezultat`

    Nakon godinu dana rada Vlade, Srbija je na dobrom putu, i kada je reč o sadržini programa reformi i postignutim rezultatima, kaže ministar finansija Dušan Vujović.

    Ministar finansija je izjavio da bi konsolidovani deficit Srbije u 2015. godini mogao biti 4,8 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je skoro dva odsto manje od prošlogodišnjeg deficita koji je bio 6,6 odsto BDP.

    "To je zasnovano na očekivanju smanjenja deficita budžeta na oko 160 milijardi dinara", kazao je Vujović na konferenciji za novinare povodom godinu dana od formiranja Vlade Srbije i podsetio da je u prva tri meseca ostvaren upola manji deficit nego što je dogovoreno sa Međunarodnim monetarnim fondom.

    Vujović je istakao da je Srbija nakon godinu dana rada vlade na dobrom putu i kada je reč o sadržini programa reformi i postignutim rezultatima, da nije ostvareno sve, ali da jeste mnogo od planiranog.

    "U julu prošle godine, očekivanja analitičara bila su da će deficit na kraju 2014. godine iznositi 8,8 odsto BDP i da će se pogoršati i da će Srbija biti možda biti pred bankrotom", rekao je on.

    Predstavljajući rezultate svog ministarstva, on je istakao da je na kraju prvog tromesečja 2015. godine ostvaren deficit od 21,1 milijarde dinara što je oko dva odsto BDP, navodeći da se za takav rezultat bori 90 odsto zemalja EU.

    "Niko nije ni sanjao da možemo da ostvarimo takav rezultat. Verovatno nećemo moći do kraja 2015. da održimo tako dobar rezultat, ali će deficit biti manji od onog koji smo planirali za ovu godinu", naveo je Vujović.

    On je kazao da iako prerađivačka industrija pokazuje rast, na nivou ukupne industrije Srbija ima pad, pre svega zbog smanjene proizvodnje uglja i električne energije.

    Vujović smatra da će kada se ostvare efekti koji se očekuju od vraćanja u proizvodnju smederevske Železare i zapoočinjanja proizvodnje u hemijskom kompleksu, to imati pozitivan učinak na BDP.

    "Mislim da će zbog toga i MMF, EU i međunarodne finansijske organizacije napraviti reviziju projektovanih stopa rasta BDP sa minus 0,5 odsto na oko nula odsto", kazao je on.

    Dug veći za 55 milijardi dinara

    Prema rečima ministra, stvarno zaduženje Srbije u prva tri meseca poraslo je za 55 milijardi dinara od čega je 21,1 milijarda korišćena za pokrivanje deficita, a osatatak za povećanje likvidnosti.

    "Potpuno su neosnovane tvrdnje da je dug porastao za milijardu i po evra", kazao je Vujović. On je rekao da je dug 31. decembra 2014. bio 22,7 milijarde evra, što je bilo 70,9 odsto BDP, dok je na kraju marta, učešće duga u BDP poraslo za 2,4 odsto na 73,3 odsto, odnosno 24,2 milijarde evra.

    "Ti podaci moraju da se čitaju pažljivo. Nije porastao dug za 1,5 milijardi kao što bi se moglo zaklučiti oduzimanjem ove dve cifre", rekao je on i naveo da je dug u dolarima ostao nepromenjen na nivou od 8,7 milijardi dolara, dok je dug u evrima porastao za 100 milona evra, u dinarima za 33 milijarde dinara, dok je u svim ostalim valutama porastao za 10 miliona evra.

    Vujović je objasnio da je dug prema toj računici veći za 55 milijardi dinara, što je oko 400 miliona evra, a ne 1,5 milijardi evra.

    Moguće povećanje plata i penzija u 2015.

    Ministar smatra da bi do kraja ove godine plate u javnom sektoru i penzije mogle da budu povećane, ukoliko se nastave pozitivni rezultati reforme u narednim mesecima.

    "Ja sam optimista, ali to ne može da se obeća, jer uštede u budžetu moramo da održimo još dva kvartala", kazao je on.

    On je naveo da bi Vlada već sada mogla "numerički" da poveća plate i penzije, na osnovu ostvarenih rezultata fiskalne konsolidacije, ali MMF vodi konzervativnu politiku i traži da se ostvare pozitivni rezultati koji bi bili održivi na duži rok.

    Nova cena struje možda od 1. juna

    Vujović je rekao da bi prilikom prve revizije aranžmana Srbije sa MMF mogla biti dogovoreno korekcija cene struje koje bi na snagu moglo da stupi do 1. juna.

    On je ocenio da je ranije planirano povećanje cene struje od 1. aprila bilo nerealno. "Srbija ima najnižu cenu struje u regionu, i cilj je da to bude i dalje tako, ali da zaostajanje ne bude tako veliko", kazao je Vujović.

    On je kazao da je "izrada programa restrukturiranja EPS u završnoj fazi i Vlada Srbije bi trebalo da ga usvoji do kraja meseca, kako bi stupio na snagu 1. juna, a o njemu će biti diskutovano tokom posete delegacije MMF, od 29. aprila do 13. maja".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE