Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Potpisan ugovor o `Beogradu na vodi`

    U srpskoj prestonici je potpisan Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat "Beograd na vodi", čija je vrednost oko 3,5 milijarde evra.

    Ugovor su u renoviranoj zgradi Geodetskog zavoda potpisali potpredsednik vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, predsednik Upravnog odbora kompanije Eagle Hills Mohamed Alabbar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i direktor "Beograda na vodi" Aleksandar Trifunović, a ceremoniji potpisivanja prisustvovao je gradonačelnik Siniša Mali.

    Prema najavama republičkih i gradskih vlasti, "Beograd na vodi" trebalo bi značajno da pokrene srpsku privredu, uposli građevinsku industriju i obezbedi nova radna mesta.

    Osnovni elementi ugovora, koji, prema rečima gradskih čelnika, podrazumeva da celokupan trošak finansiranja projekta i rizike snosi investitor", biće predstavljeni javnosti u zgradi obnovljene Beogradske zadruge, čiju je rekonstrukciju takođe finansirao arapski partner.

    Prema rečima nadležnih, Republika Srbija, odnosno Grad Beograd, ne investiraju ništa, osim u infrastrukturu do granice projekta, što bi i inače uradili.

    Izgradnja prvih objekata u "Beogradu na vodi", a reč je o dve stambene kule počeće, prema najavama gradskih funkcionera, na leto ove godine.

    Potpisivanju ugovora za "Beograd na vodi" prethodilo je usvajanje "leks specijalisa" koji se odnosi na taj projekat.

    Mali: Nema tajni oko ugovora

    Prema rečima gradonačelnika,  ugovor o realizaciji projekta "Beograd na vodi" biće pravnosnažan kada Komisija za zaštitu konkurencije da odobrenje. On je dodao i da će onda javnosti biti objavljeni svi njegovi elementi.

    Mali je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da su ostale još dve, tri pravne radnje da se završe i poručio da nema nikakvih tajni u vezi sa tim ugovorom. "Za Vladu Srbije i Grad Beograd ne postoje tajne i nema nikakvih tajnih ugovora. Ugovor će biti dostupan javnosti u celini", istakao je on.

    "Ovo je važan dan za Beograd i Srbiju i početak ostvarenja višedecenijskog sna da se Beograd spusti na ovaj deo reke Save i da krenemo sa izgradnjom ovog značajnog projekta koji će promeniti perspektivu, život u Beogradu i budućnost ovog grada, ali i doprineti pokretanju naše građevinske industrije, privrede i otvaranju novih radnih mesta. Zato je važan", rekao je Mali.

    On je zahvalio predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću na posvećenosti, ističući da bez njegove vizije ne bi imali tako prijateljske i čvrste odnose sa UAE. Takođe je istakao da je važno da se ispune svi postavljeni rokovi i da se projekat realizuje na vreme.

    Iako najavljen, premijer Vučić nije prisustvovao potpisivanju ugovora. Prema pisanjima medija, on nije bio prisutan ni na sednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke u Sremskoj Mitrovici, jer se "nije osećao najbolje".

    Ispred Geodetskog zavoda, sat ranije, preko 100 ljudi se okupilo na protestu pod nazivom "Pokažimo im patku", koji je organizovala Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" zbog ugovora projekta "Beograd na vodi".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE