Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Namirnice koje će povećeti vašu telesnu izdržljivost

    Prilikom ishrane morate biti obazrivi jer određene namirnice mogu smanjiti vašu izdržljivost. Zdrava hrana može vam pomoći da da lakše pregurate dan i povećaće nivo energije u organizmu, naročito ako ste zainteresovani za sport i rekreaciju.

    Kao sportisti treba vam hrana koja ne samo da daje energiju već vas čini sitim tokom čitavog dana. Kako nutricionista Smruti Gokhale navodi hranljive materije poput kompleksa ugljenih hidrata, proteina, vlakana i vitamina C ključne za one koji su fizički aktivni. Upravo će vas one učiniti aktivnim i energičnim.

    Važni hranljivi sastojci

    Kompleks ugljenih hidrata :Miks ovakvih namirnica će vam pomoći da izgradite organizam koji će izdržati svaki dan. Složeni hidrati su najbitniji sastojci koji hrane mozak i telo, a možemo ih naći u hlebu, testenini i pirinču, koji će vam, za razliku od jednostavnih hidrata, stvarati osećaj sitosti celog dana.  Iz ove hrane se dobija glukoza koja je bitna za energiju.

    Vitamin C : Pomaže da ojačate svoj imunitet i zaštiti vas od prehlada koji vam crpe energiju. Takođe, kada ste na otvorenom podložni ste bakterijskim infekcijama koje vam narušavaju zdravlje. Postarajte se da konzumirate hranu bogatu ovim vitaminom.

    Proteini : Proteini su važni za rast i razvoj kao i za izgradnju mišića i tkiva. On ima veću metaboličku vrednost nego masti, tako da pojedinac moze sagoreti više kalorija. Povećava zasićenost i time sprečava osobu da mnogo jede. Zdravi izvori proteina su piletina, riba, jaja i orasi.

    Gvožđe :Nedostatak gvožđa u ishrani može smanjiti telesnu izdržljivost. Njega možete dobiti iz mesa, oraha, pasulja i nekih vrsta povrća kao što su brokoli i spanać. Ukoliko se odlučite za uzimanje suplemenata gvožđa, obratite se  lekaru.

    Hrana koja povećava telesnu izdržljivost

    Zobne pahuljice:  One su neprerađeni hidrati, koji se sporo vare i samim tim pružaju osećaj sitosti na duži vremenski period. Ovsene kaše i pakovanja različitih žitarica daju energiju i održavaju optimalni nivo šećera u krvi.

    Pasulj : Ova biljka bogata je mineralima i gvožđem koji pomaže vašem telu da stvori dovoljan broj eritrocita koji prenose kiseonik do mišića i povećava telesnu izdržljivost.

    Kafa : Kafa je poznata kao instant provajder energije. Poznato je da pomaže u borbi protiv umora jer aktivira centralni nervni sistem. Čini vas aktivnim tokom celog dana.

    Zeleno lisnato povrće : Prepuno je mikronutrijentima koji su krucijalni za izdržljivost. Bogato je vlaknima i održava nivo glukoze u krvi.

    Banane : Primarni izvor energije koji treba uzeti nekoliko sati pre fizičkih aktivnosti. Veliki su izvor ugljenih hidrata i pokreću oslobađanje dopamina (koji utiče na koncentraciju i fokus).

    Puter od kikirikija : Smatra se da kikiriki sadrži omega tri masne kiseline i pomaže pri smanjenju bola, očuvanju srca i razvoju mozga. Pun je kalorija i treba ga konzumirati u kombinaciji sa pomenutim složenim hidratima.

     Crveno grožđe : Okrepiće vas. Ono sadrži malu količinu šećera koja vam trenutno daje energiju i snagu.

    Sok od cvekle : Čaša cvekle pre treninga učiniće vaše telo vitalnim satima bez da osetite zamor. Cvekla je bogata vitaminom A i C. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE