Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tek 17 odsto privatnika daje platu na vreme?

    U Srbiji samo 17 odsto privatnih poslodavaca redovno, u dan, isplaćuje plate zaposlenima, dok je u javnom sektoru situacija mnogo bolja, izjavila je predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić.

    Ona je na forumu "Reforme po leđima radnika" koji je organizovao ASNS, kazala da poslodavci neispunjavanje tih svojih obaveza najčešće pravdaju ekonomskim problemima i nelikvidnošću.

    Savić je dodala da efekti novog Zakona o radu nisu rešili pitanje plata, kao jedno od ključnih. Dodala je da MMF predviđa da će stopa nezaposlenosti do kraja godine biti 20,7 odsto, i da se očekuje da će u preduzećima u restrukturiranju 30.000 radnika ostati bez posla.

    "Zbog tih radnika se po hitnom postupku donosi i novi zakon o zapošljavanju, jer će oni biti veliki pritisak na Nacionalnu službu za zapošljavanje. Cilj tog zakona je da se pooštre prava za dobijanje tih naknada, ali i da se one smanje", kazala je Savić.

    Naglasila je da je pitanje koliko će radnici još moći da sve to izdrže i da je zato neophodno čvrsto partnerstvo sindikata, poslodavaca i države.

    Savetnik u Ministarstvu za rad Dušan Petrović kazao je da neisplaćivanje plata potpuno obesmišljava rad, naglasivši da bi zaposleni trebalo više da koriste mogućnost iz Zakona o radu da pred sudom naplate svoje zarade.

    Dodao je da krivično zakonodavstvo predviđa mogućnost da se "poslodavac krivično goni, ako svesno ne poštuje zakon ili opšta pravna akta". On je uz to ukazao da je "pitanje ostvarivanja prava i pitanje hrabrosti".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE