Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EPS i HEP lome koplja oko Crne Gore

    Hrvatska elektroprivreda krenula je u regionalizaciju poslovanja, a na tom putu će naići na Elektroprivredu Srbije koja takođe planira "pohod" na region, a koplja bi mogla da se lome na Elektroprivredi Crne Gore.

    Za crnogorsku Elektroprivredu su zainteresovane obe velike regionalne kompanije, piše Večernji list, podsećajući da je HEP još u septembru najavio mogućnost ulaska u vlasničku strukturu EPCG i da aranžman uključuje i dogovor o ulaganju u termoelektranu "Pljevlja II".

    Dobro upućeni izvori kažu da je HEP zainteresovan za širenje poslovanja na Crnu Goru, ali da je konačan dogovor još na dugom štapu. "Nismo još ušli ni u ozbiljne pregovore, ali interes mogu da potvrdim", rekao je za Večernji izvor iz hrvatske vlade.

    Pod "puno toga" misli se najpre na inicijalnu javnu ponudu (IPO) deonica HEP hrvatskim građanima kojom bi se prikupio kapital za jače aktivnosti. Procedura za IPO još nije počela, ne zna se ni koliko bi deonica trebalo da se prodaje, kao ni koliko bi novca HEP prikupio.

    I dok se o potezima HEP razgovara tek nezvaničnim kanalima, srpski premijer Aleksandar Vučić javno je obznanio planove Elektroprivrede Srbije.

    "Ne želimo da privatizujemo EPS, već da proširimo svoj uticaj. Razgovaramo s Republikom Srpskom i Crnom Gorom", izjavio je Vučić, i dodao da je u toku izrada analize koja će pokazati profitabilnost tog poteza.

    Crnogorci verovatno zadovoljno trljaju ruke, jer dva takmaca povećavaju cenu firme koja je vlasnički podeljena između države i strateškog partnera, italijanskog A2A, koji drži 41,74 odsto udela i navodno je zainteresovan da izađe iz partnerstva.

    Prema poslednjim kretanjima na crnogorskoj berzi, deonički paket bez premije koštao bi oko 190 miliona evra.
    Osim crnogorske akvizicije, HEP ozbiljno proučava i mogućnost ulaganja u hidroelektrane u BiH, kao i nekoliko firmi s područja Srbije, Slovenije i BiH, s kojima bi ušao na tržište distribucije. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE