Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Oko 220 hiljada domaćinstava pred isključenjem

    U martu je na kućne adrese poslato čak 450 hiljada opomena pred isključenje električne energije, od kojih polovina uskoro može da ostane bez struje.

    Polovina je platila zaostale račune, dok preostalih 220 hiljada domaćinstava možda uskoro ostane bez struje, jer su ove sedmice počela isključenja.

    Opomene i isključenja su stalni. Samo na području Elektrodistribucije Jugoistok Niš poslato je oko 54.000 upozorenja pred obustavu. U EPS Snabdevanju kažu da je procedura jasna i da dužnici, po dobijanju opomene, imaju 30 dana da plate dugove.

    Radovan Stanić iz EPS Snabdevanja rekao je da na računu svi kupci koji imaju dugovanja dobiju jednu vrstu upozorenja da mogu biti izloženi obustavi električne energije.

    "Nakon toga sledi upozorenje pred obustavu i posle toga ko se ogluši o upozorenje vrši se obustava. Svi oni koji i pored obustave električne energije ne izmire svoja dugovanja mogu biti utuženi i protiv njih će se pokrenuti postupak prinudne naplate", kaže Stanić.

    Kako dugovi ne bi zastareli, bez obzira na njihovu visinu, utuženja su stalna. Od 126.000 predmeta datih izvršiteljima prošle godine, do sada je naplaćena trećina dugovanja.

    "Najbolje bi bilo ukoliko postoji mogućnost da u dostavljenom roku iz zaključka izvrše uplatu jer će to drastično smanjiti troškove. Ipak, ako to nije moguće, uz saglasnost sa poveriocem se može napraviti sporazum o otplati tog duga kroz neke rate", kaže predsednica Komore izvršitelja Srbije Aleksandra Trešnjev.

    Pored povećanja naplate, sve elektrodistribucije su i u akciji otkrivanja krađe struje. U Srbiji se godišnje ukrade struje u vrednosti 80 miliona evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE