Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta se dešava sa našim organizmom dok smo pod stresom?

     Stres ,briga i užurbanost su neke od negativnih odlika modernog  društva.  Svakodnevne obaveze  mogu nas izložiti manjim ili vecim količinama stresa. Ukoliko ste pod hroničnim stresom, to će se na naše telo i organizam odraziti nepovoljno, a samim tim bićemo podložni zdravstvenim tegobama i problemima.

    Odgovor tela na stres započinje otpuštanjem hormona stresa, kortizola i epinefrina (adrenalina). Visok nivo ovih hormona može uticati na naše pamćenje i povećati sklonost ka anksioznosti i depresiji. Prema jednom istraživanju čak 70 posto mladih pati od ove bolesti, a stres je glavni uzrok ovog problema današnjice.

    Stresom ugrožavamo i respiratorni sistem. Disanje nam se ubrzava, a kod nekih osoba može doći do hiperventilacije. Kardiovaskularni sistem na stres odgovara ubrzanim otkucajima srca, a krvni pritisak raste. Dolazi do sužavanja arterija i povišenog nivoa holesterola, a time se povecava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

    Stres u malim količinama može delovati  podsticajno na naš imunitet i tada pomaže organizmu u odbrani od infekcija. Imunološki sistem ne može se izboriti sa hroničnim stresom i naš organizam je tada podložan infekcijama, aknama, alergijama i ekcemima. Naši mišići su napeti, borimo se sa jakim glavoboljama, a bolovi u ledjima i vratu su neke od posledica koje hronični stres ima na mišićno-koštani sistem.

    Kod žena stres može da utiče na menstrualni ciklus koji postaje neredovan. On  je tada praćen jačim bolom . Ukoliko stres traje duži vremenski period, na muškarce će se odraziti opadanjem nivoa testosterona. To može uticati na proizvodnju spermatozoida i izazvati erektilnu disfunkciju. Prostata i testisi su podložniji infekcijama.

    Uočite stres na vreme i pružite mu otpor. Jedan od načina da mu se suprostavite jeste abdominalno disanje (disanje stomakom). U ovoj vežbi udisaćete na nos, a izdisati na usta. Akcenat je na izdisaju. Abdominalnim disanjem pokrećete dijafragmu,mišiće donjih rebara i mišiće abdomena. Na ovaj način ćete i usporiti srčani ritam i uvešćete sebe u stanje relaksacije.

    Kada je reč o oslobađanju stresa, vi se zapravo oslobadjate negativnih emocija. Na našem telu postoji anti-stres tačka čijom stimulacijom se možete osloboditi stresa. Drevni Kinezi su je zvali šen-men ili vrata raja. Tačka se nalazi u centru gornje trećine ušne školjke. Masiranjem ove tačke možete umanjiti glavobolju, stres, a uvećavate energiju.

    ESR ( Emotional Stress Relief )je tehnika koja pomaže da podstaknemo protok krvi u mozak, a to doprinosi stabilizaciji organizma i naših misli. Sedite,zatvorite oči i spojite kažiprst  i srednji prst i njima nežno masirajte te dve tačke. Tada se fokusirajte na problem, na ono što je izazvalo stres kod vas i nastavite sa masažom dok se potpuno ne opustite.

    Topli biljni čaj će vas učiniti opuštenijim. Čaj od cveta lipe i čaj od majčine dušice su najbolji izbor da se privremeno rešite nervoze i smanjite osecaj teskobe. Čaj od kamilice opušta mišiće, dok lavanda svojim blagotvornim umirujućim svojstvima odlično deluje na psihu i umanjuje napetost .

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE