Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Predsednik Venecuele povećao minimalce za 30 odsto

    Predsednik Venecuele Nicolas Maduro povećao je minimalne zarade u svojoj zemlji za 30 odsto kako bi pomogao radnicima pogođenim najvećom stopom inflacije na svetu.

    Maduro je na Prvomajskom okupljanju u Karakasu rekao da povećava minimalne plate i penzije za 30 odsto i obećao da će povećati primanja i za državne službenike i pripadnike vojske.

    Sa povećanjem od 15 odsto u januaru, minimalna plata u Venecueli sada iznosi oko 6.700 bolivara mesečno. Prema zvaničnom kursu, to je čak 1.000 dolara, ali prema crnom kursu, prema kojem se uglavnom formiraju cene, to iznosi 25 dolara.

    Ekonomisti ističu da će novo povećanje minimalne plate samo pokriti gubitke od visoke inflacije, koja zajedno sa opštom nestašicom namirnica značajno otežava život građana Venecuele, čija je privreda veoma zavisna od izvoza nafte.

    Ta južnoamerička zemlja je prošle godine zabeležila stopu inflacije od čak 69 odsto, što je bila najviša stopa u svetu za 2014. godinu.

    Pored toga, cena nafte je na svetskom tržištu pala za čak trećinu, pa su značajno smanjeni i devizni prihodi zvaničnog Karakasa, usled čega su venecuelanske devizne rezerve pale na najniži nivo u poslednjih 12 godina.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE