Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Radi im se u inostranstvu, a ne šalju prijave

    Većina hrvatskih građana želi posao u inostranstvu i spremna je da promeni mesto stanovanja zbog toga, ali se retko ko seti da pošalje bar prijavu za te poslove, pokazalo je istraživanje koje je sproveo portal MojPosao.

    Nazivajući takvu pojavu "hrvatskim apsurdom", Slobodna Dalmacija prenosi rezultate ankete po kojoj je čak 98 odsto ispitanika spremno na preseljenje zbog posla, njih 48 odsto spremno je na selidbu unutar Hrvatske i u inostranstvo, dok bi se 47 odsto preselilo isključivo u inostranstvo.

    Međutim, čak 59 odsto nije poslalo ni jednu jedinu prijavu u inostranstvo.

    Od onih koji su spremni na preseljenje, trećina je spremna da odmah krene, dok je 44 odsto izjavilo da im je potrebno mesec dana za pripreme.

    Pripreme od tri meseca predviđa 11 odsto ispitanika, dok preostalih 10 odsto smatra da im je potrebno više od tri meseca da spakuju kofere.

    Na pitanje o tome šta ih je do sada sprečavalo da se presele u inostranstvo radi posla, većina ih je odgovorila kako je prvenstveno reč o finansijskim (ne)mogućnostima, nepoznavanju jezika ili porodičnim obavezama.

    Iako gaje veliku želju za radom u inostranstvu, čak 59 odsto ispitanika nije poslalo nijednu prijavu za posao u drugoj državi, trećina je poslala prijavu, ali još nije dobila povratnu informaciju, dok se 10 odsto ispitanih prijavilo i dobilo odgovor poslodavca.

    Na konkurse za rad u inostranstvu u većoj se meri se javljaju muškarci (47 odsto) od žena (36 odsto).

    Svi bi u Evropu

    U Evropi želi da radi 90 odsto ispitanika, u Severnu Ameriku i Australiju odselilo bi se 38 posto ispitanika, u Južnu Ameriku tek 14 odsto, dok je jako malo onih koji bi otišli u Aziju i Afriku.

    Za Hrvate je "obećana zemlja" i dalje Nemačka u koju bi se odselilo 59 odsto ispitanika, na drugom mestu je Austrija, a slede SAD i Velika Britanija, pokazala je statistika.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE