Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    HEP traži od EPS 120 miliona evra

    Hrvatska elektroprivreda kreće u rešavanje potraživanja 120 miliona evra od Elektroprivrede Srbije, na osnovu ulaganja u Termoelektranu Obrenovac i rudnik Tamnava, tokom 70-ih godina.

    Kako je objavljeno u hrvatskim Narodnim novinama, HEP je odlučio da na ovom slučaju angažuje zagrebačkog advokata, bivšeg predsednika Hrvatske advokatske komore, Lea Andreisa i njegove partnere. 

    Bez objave poziva za nadmetanje, HEP je s Andreisom sklopio sporazum vredan 470 hiljada kuna (62 hiljade evra) o izradi pravne analize i pravnoj podršci tokom pregovora.

    Potraživanja za gradnju obrenovačke elektrane HEP baziraju se na kreditnom ugovoru koji je u celini podmirio HEP, a prema već objavljenim informacijama, u pitanju je iznos u protivvrednosti današnjih 120 miliona evra, i još neisporučena 22 teravata struje, za koje je, prema ugovoru, HEP imao pravo da kupuje po povlašćenoj ceni, preneo je Poslovni.hr.

    Godinama se govorilo o otvaranju pravnih postupaka na rešavanju tih potraživanja, po uzoru na Elektrogospodarstvo Slovenije, koje je sličan postupak pokrenulo kod Međunarodnog centra za rešavanje sporova u Vašingtonu, dodaje list. 

    Inicijativa je, kako su tvrdili iz HEP, više puta pokretana, ali angažman pravnika novi je znak aktivnosti na ostvarivanju ugovorenih prava.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE