Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svilanović: Prosečan ekonomski rast u Jugoistočnoj Evropi – nula

    Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović upozorio je u Tirani da je prosečan rast u Jugoistočnoj Evropi u 2014. godini bio nula, što ukazuje na ekonomsku stagnaciju.

    Kako se navodi u saopštenju, on je to izjavio na sastanku Upravnog odbora Strategije "Jugoistočna Evropa 2020" – glavnog instrumenta RCC za podsticanje rasta u regionu, koji je održan u prestonici Albanije.

    Strategija je usvojena u novembru 2013. godine, a današnji sastanak je bio prilika da se ocene dosadašnji rezultati i prilagode buduće aktivnosti, pošto je Upravnom odboru predstavljen godišnji izveštaj o sprovođenju Strategije.

    Osvrćući se na politički i ekonomski kontekst napretka Strategije, Svilanović je rekao da je za njene ključne elemente, kao što su transport, energija, konkurentnost i integrisani rast, osigurana podrška premijera Zapadnog Balkana i nekoliko zemalja članica Evropske unije, kroz Berlinski proces.

    On je, takođe, govorio o glavnim izazovima s kojima se Jugoistočna Evropa suočava na nekoliko polja, a posebno u oblasti tržišta rada gde su naročito mladi, žene i "ugrožene grupe" u nepovoljnom položaju.

    Direktor za Zapadni Balkan u Generalnoj Direkciji za politiku susedstva i pregovore o proširenju Jean Eric Paquet govorio je o važnosti nastavka programa reformi, a posebno u oblasti vladavine prava i javne uprave. Pake je rekao da reforme treba da dovedu do brze koristi za građane u obliku otvaranja novih radnih mesta "kako bi se uverilo javno mnjenje u EU da je Balkan region mogućnosti, a ne teret".

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE