Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvati traže 500 miliona evra od EPS

    Hrvatska elektroprivreda angažovala je Lea Andreisa, jednog od najpoznatijih hrvatskih advokata, kako bi naplatila od Elektroprivrede Srbije dug u iznosu od pola milijarde evra.

    Naime, hrvatska strana procenjuje da je upravo toliko porastao kredit koji je otplatila Hrvatska elektroprivreda za izgradnju termoelektrane Obrenovac i ulaganja u rudnik Tamnava, pišu Novosti.

    Reč je o potraživanju još iz vremena Jugoslavije, time da je hrvatska strana, bar kako tvrdi, u potpunosti otplatila kredit od 120 miliona evra, pa se sada, uz kamate i sve ostalo, došlo do cifre od 500 miliona erva.

    Andreis je angažovan uz honorar od 62.000 evra i to bez javnog poziva na koji su se mogli javiti i drugi advokati, a u HEP kažu da će ceo postupak koji se vuče godinama sada ubrzati. Njegov zadatak biće da napravi pravni okvir i podršku u pregovorima da se naplati dug od srpske elektroprivrede.

    Reč je o jednom od najuglednijih pravnika sa velikim iskustvom u rešavanju međunarodnih sporova. Učestvovao je u privatizaciji velikih firmi, poput TLM, a već dugi niz godina zastupa Hrvatsku elektroprivredu. Angažman Lea Andreisa tumači se kao nova inicijativa iz Hrvatske da se ubrza rešavanje duga iz Srbije.

    U međuvremenu je bila i obaveza TE Nikola Tesla 6 da po povlašćenoj ceni isporučuje struju Hrvatskoj, ali je to u ratnim godinama prekinuto. Hrvatska tako traži da joj Srbija isporučuje 12,5 godina struju po povlašćenoj ceni, što je dogovoreno za vreme gradnje termoelektrane.

    Svašta se, međutim, u međuvremenu događalo, pa se tvrdilo da je EPS bila raspoložena da se taj problem reši, ali sa hrvatske strane nije bilo interesa. Bilo je i razmišljanja da se ceo postupak poveri sudu, kao što je to bilo u slučaju Elektrogospodarstva Slovenije koje je pravdu potražilo u Vašingtonu, u Međunarodnom centru za rešavanje sporova.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE