Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Košta 9 dolara, a potresa bilionsko tržište

    Najjeftiniji računar na svetu, sa cenom od čitavih devet dolara, mogao bi da ozbiljno uzdrma tržište kompjutera, javlja Russia Today.

    Minijaturni računar C.H.I.P. je veličine kreditne kartice, ali je sposoban da obavlja sve funkcije koje su potrebne jednom kompjuteru.

    C.H.I.P. omogućava da se radi u Wordu, pretražuje net ili igraju igrice, a sa cenom od 9 dolara je ubedljivo najjeftiniji kompjuter na svetu.

    Cena je još impresivnija kada se ima u vidu da nasuprot C.H.I.P.-u, trenutno najskuplji notebook na svetskom tržištu košta okruglo milion dolara, dakle 111.111 puta više.

    Poznavalac prilika u svetu tenologije, Brad Jones, mišljenja je da bi ovakve jeftine naprave mogle uskoro da postanu ozbiljni rivali daleko pupularnijim uređajima.

    Ukoliko neko želi vrhunski uređaj u pogledu kvaliteta, dizajna i slično, odlučiće se na proizvode Applea. Međutim, projekti kao što su C.H.I.P. mogu da postanu mnogo popuarniji među ljudima koji žele da uklope finansijski efekti sa praktičnošću, odnosno ako žele za mnogo manji novac uređaj koji će da "obavi posao", smatra Jones.

    Najeftiniji kompjuter na svetu razvila je kompanija Next Thing. Veličine kreditne kartice, C.H.I.P. pokreće 1 GHz R8 ARM procesor sa 512 MB RAM i 4GB interne memorije, a tu su i Wi-Fi, kao i Bluetooth 4.0. Poređenja radi, Raspberry Pi B i B+ nude četverojezgrovni procesor na 900 MHz.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE