Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zakon tera strane kompanije

    Strane kompanije u Crnoj Gori mogle bi da prekinu poslovanje dok se državljanima njihovih matičnih zemalja ne produže radne dozvole. 

    Zakon o strancima koji je stupio na snagu 1. aprila, čiju je primenu Vlada Crne Gore odložila do jeseni posle velikog pritiska turističkih radnika i građevinara, mogao bi iskomplikovati dalji angažman stranih kompanija u Crnoj Gori.

    Jer, ukoliko se stranim državljanima koji su u menadžmentu ne produže radne dozvole, gotovo je sigurno da će uslediti pakovanje kofera i odlazak. Samo ovaj stav izazvaće brojne probleme za privredu Crne Gore, upozoravaju u Montenegro biznis alijansi, a pišu Novosti.

    Prema tumačenju MUP, za produžavanje njihove radne dozvole mora se dobiti adekvatna potvrda Zavoda za zapošljavanje. Problem je sa formulacijom stava, jer "strano privredno društvo" ne može biti registrovano u Crnoj Gori kao takvo, već samo kao privredno društvo sa registracijom u Centralnom registru privrednih subjekata i poreskim obavezama koje ga po tom osnovu sleduju.

    Ono što je realni problem jeste to što Vlada Crne Gore ozbiljno radi na privlačenju stranih investitora, radom na što boljoj poslovnoj klimi, kroz niske poreze i drugu regulativu, što mi u MBA svesrdno podržavamo.

    Zato nije jasno zašto privlačimo strane investitore, ako im kroz Zakon o strancima ne omogućavamo da se u Crnoj Gori zapošljavaju i biraju koga će da zapošljavaju. Ovim članom Zakona onemogućavamo brojnim menadžerima i izvršnim direktorima da produže svoje radne dozvole, kategorični su u alijansi.

    Rusija je do sada bila ubedljivo prva na listi najvećih investitora u Crnoj Gori, pa Holandija, Slovenija, Švajcarska, Italija, Norveška, Srbija, Turska… Zanimljivo je da se od ukupnih stranih investicija (oko 700 miliona evra) u Crnu Goru iz Moskve godišnje slivalo oko 160 miliona, ili svaki četvrti evro! Pitanje je da li će ovaj trend biti nastavljen ukoliko im Zakon o strancima ne bude naklonjen.

    Zbog toga su u MBA apelovali na MUP, koji treba da odagna nedoumice i omogući produženje radne dozvole strancima. Plašimo se da će mnoge strane kompanije prekinuti poslovanje u Crnoj Gori, a njihov menadžment poneti loše iskustvo iz Crne Gore.

    Nekima od njih radne dozvole ističu ili su već istekle, pa bi svako odugovlačenje moglo negativno da se odrazi na rapoloženje stranaca. U međuvremenu MBA je podnela inicijativu za hitnu izmenu Zakona o strancima. Cilj je da se privuku strane investicije, kroz omogućavanje stranim investitorima da sami vode svoju kadrovsku politiku, navode u Montenegro biznis alijansi.

    Razlog zbog kojeg strani investitori napuštaju Crnu Goru su i neke političke odluke koje su plod poljuljanih odnosa u vladajućoj DPS-SDP koaliciji. U žiži javnosti opet se našla Buljarica, najatraktivnija i najveća lokacija, jer su se za njenu kupovinu zainteresovali Arapi. Tačnije, kompanija Construction Development Company International iz UAE.

    Vlada Crne Gore je "zagrizla" pa da bi se posao što pre završio, da ne bi bilo imovinskopravnih sporova, koji bi kočili investiciju, u pripremi je leks specijalis za Buljaricu.

    Po tom predlogu Vladi se omogućava da odmah oduzme zemlju od privatnika, isplati naknadu koju sama odredi, a ukoliko njome nisu zadovoljni, vlasnici se upućuju na sud. U pitanju je, kako kažu, "javni interes". Međutim, protiv toga su u SDP i opoziciji. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE