Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako Buffett `brani` bogate od siromašnih

    Američki milijarder Warren Buffett, u komentaru koji je objavio ugledni Wall Stret Journal, napisao je da bi za veliku nejednakost u primanjima u Americi trebalo prestati da se svaljuje krivica na bogataše.

    "Siromasi sasvim sigurno nisu siromašni zato što su bogataši bogati, napisao je Buffett, koji je prema procenama "težak" 71,3 milijarde američkih dolara i treći je najbogatiji čovek na svetu prema Forbesovoj listi.

    Spominjući Henryja Forda i Stevea Jobsa kao primere inovatora, Buffett je naveo da i bogatašima treba odati priznanje jer je "većina njih američkoj ekonomiji dala briljantne inovacije ili upravljačku izvrsnost".

    Istovremeno, Buffett tvrdi da nejednakost u primanjima nije moguće smanjiti povećavanjem minimalca, što je trenutno veliko političko pitanje u Americi, ali ni metodama poput poboljšavanja kvaliteta obrazovanja.

    >>>>Američke metropole dižu minimalce

    Njegovo rešenje je jačanje državnog programa poznatog po skraćenici EITC (Earned Income Tax Credit), a reč je o sniženju poreza po ostvarenom dohotku za radnike sa nižim primanjima.

    Buffettova je ideja da se program proširi na veći broj građana, čija bi se primanja s vremenom povećavala pa bi ukupan trošak ovog programa krenuo prema dole, a rezultat bi bio smanjenje nejednakosti.

    Prema njemu, povećanje nejednakosti je "neizbežna posledica" napredne tržišne ekonomije, a kaže i da je do razlika u platama došlo jer nije svako u stanju da radi isti posao.

    >>>>Dramatične posledice rastućeg socijalnog jaza

    "Nema nikakve urote iza sledeće tužne činjenice: Siromasi sasvim sigurno nisu siromašni zato što su bogataši bogati. I nije istina da bogati nemaju zasluga. Većina njih je Ameriku poboljšala briljantnim inovacijama ili upravljačkom ekspertizom."

    Svi danas živimo kudikamo bolje zahvaljujući Fordu, Jobsu, Semu Waltonu i ljudima poput njih, napisao je Buffett.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE