Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Grčka ne uvodi kontrolu kapitala

    Vlada Grčke isključila je mogućnost ograničenja pristupa klijenata računima u bankama i slobodnog protoka novca, ako ne bude napretka u pregovorima s međunarodnim kreditorima, što bi moglo dovesti do presušivanja izvora finansiranja.

    Mogućnost uvođenja ograničenja tokova novca, što bi moglo dovesti do izlaska Grčke iz zone evra, "prosto ne postoji", rekao je portparol Vlade, Gabriel Sakelaridis.

    Jedan opozicioni, konzervativni poslanik rekao je da bi kontrola tokova kapitala mogla biti uvedena narednog vikenda ili ubrzo potom, ako Vlada ne bude mogla da isplati ratu duga Međunarodnom monetarnom fondu koja dospeva na naplatu 5. juna.

    Grčka država je pet godina preživela na zajmovima MMF i evropskih partnera, ali su kreditori odložili isplatu poslednje rate ako Grčka ne pristane na nove ekonomske reforme. Zvaničnici vladajuće stranke levice, Sirize rekli su da plate i penzije imaju prioritet u odnosu na vraćanje duga.

    Deo stručnjaka ocenjuje da će Grčka na kraju morati da ograniči kretanje kapitala da bi sprečila podizanje novca iz banaka čime bi građani i firme pokušali da spasu svoje uloge.

    Procenjuje se da je već 30 milijardi evra izneto iz grčkih banaka od izbora početkom ove godine, a nagli talas povlačenja novca bi mogao dovesti do kraha banaka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE